Yeni yılın ilk günleri gerek vaka sayılarının artışı gerekse zamlarla çok keyifli bir başlangıç yaşatmadı. Hemen hemen her şeye gelen zamlar ve fiyat güncellemelerini tedirginlikle takip ediyoruz. Ancak gelen artışların sevindirdiği keşke daha fazla olsa dediğim kirleticilerin ödeyeceği bedeller var. Tabii sadece ceza sisteminin doğa ve çevreyi korumayacağı aşikar, teşvik ve ödül sistemleri ile herkesi sürece dahil ederek, eğitimlerle yeni farkındalıklarla süreci zorunluluk değil, bir kültür vizyonu haline getirmeyi başarmak gerekiyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2022 yılında çevreyi kirletenlere uygulanacak idari para cezalarını %36,20 oranında artırdı. Gelelim bu yıl için belirlenen bazı idari para cezalarına:
-Kamusal alanlarda her ne şekilde olursa olsun çevreyi kirletenlerin cezası 1362 TL oldu.
-Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinde verdikleri taahhütnameye aykırı davrananlar da her bir ihlal için 54 bin 783 TL ödeyecek.
-Kurulması zorunlu atık alım, ön arıtma, arıtma veya bertaraf tesislerini kurmayanlar ile kurup da çalıştırmayanlara 328 bin 819 TL idari para cezası uygulanacak.
-Standartlara aykırı şekilde gürültü ve titreşime neden olan konutlar için ceza miktarı 2 bin 171 TL, ulaşım araçları için 6 bin 555 TL, iş yerleri ve atölyeler için 21 bin 903 TL, fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için de 65 bin 750 TL oldu.
-“Hava kirliliği yönünden önemli etkileri” nedeniyle kurulması ve işletilmesi yönetmelikle izne tabi tutulan tesisleri, yetkili makamlardan izin almadan kuran ve işleten, iznin iptal edilmesine rağmen kurmaya ve işletmeye devam eden, bu tesislerde izin almaksızın sonradan değişiklik yapan veya yetkili makamların gerekli gördükleri değişiklikleri tanınan sürede yapmayanlar da 131 bin 516 TL ceza ödeyecek. Bu tesislerde emisyon miktarları yönetmelikle belirlenen sınırları aşıyorsa ödenecek idari para cezası 263 bin 49 TL olacak.
-Kanunda ve yönetmelikte öngörülen standartlara aykırı veya önlemleri almadan atıkları toprağa verenlere 131 bin 516 TL, bu fiilin konutlarla ilgili işlenmesi halinde her konut ve bağımsız bölüm için 3 bin 267 TL ceza verilecek.
-Biyolojik çeşitliliği tahrip edenlere ve ilan edilen Özel Çevre Koruma Bölgeleri için tespit edilen koruma ve kullanma esaslarına aykırı davrananlara ve sulak alanlar için yönetmelikle belirlenen koruma ve kullanım usul ve esaslarına aykırı davrananlara 109 bin 593 TL ceza verilecek.
-Kanundaki koruma esaslarına aykırı olarak içme ve kullanma suyu koruma alanlarına, kaynağın kendisine ve bu kaynağı besleyen yer üstü ve yer altı sularına, sulama ve drenaj kanallarına atık boşaltanlara 263 bin 49 TL idari para cezası verilecek. Bu fiilin konutlarla ilgili olarak işlenmesi halinde her konut ve bağımsız bölüm için ceza miktarı 6 bin 555 TL olacak.
-İlgili mevzuatlardaki usul ve esaslara, yasaklara veya sınırlamalara aykırı atık toplayan, taşıyan, geçici ve ara depolama yapan, geri kazanan, geri dönüşüm sağlayan, tekrar kullanan veya bertaraf edenlere 122 bin 580 TL’den 490 bin 320 TL’ye kadar ceza verilecek. İthal edenler de 408 bin 600 TL ödeyecek.
-1 Ocak 2022’den itibaren egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahipleri 2 bin 815 TL ve aynı aracın yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olması durumunda motorlu taşıt sahipleri 5 bin 633 TL ceza ödeyecek.
Umarız bu yıl çevre ve doğaya olan saygı artar. Bu cezalar yerine, çevre dostu üretim, tüketim alışkanlıklarının değişmesi, İklim Değişikliği, Yeşil Mutabakat ve Döngüsel Ekonomi gibi konularda hızla dönüşüme geçecek aksiyonları ele alıyor oluruz.