Bursa Genç Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Başkanı Murat Kaya, Yönetim Kurulu Üyeleri ve yedi Meslek Komitesi Başkanı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında ekonominin durumuyla ilgili 2022’yi değerlendirirken 2023 beklentilerini açıkladı. Basın toplantısında makroekonomik konulara değinen GESİAD Başkanı Kaya, “Covid-19 pandemisinin devam eden etkileri, Rusya ile Ukrayna arasında 1 yıla yaklaşan sıcak savaş, global tedarik zincirinin bozulmasından kaynaklanan hammadde sıkıntıları, gelişmiş ülkelerde yaşanan yüksek enflasyon ve durgunluk beklentisi gibi sebepler ülkemizi de yoğun bir şekilde etkiledi. 2022’yi en hafif anlatımıyla zor bir yıl olarak geride bıraktık ve yalnız bırakıldık” dedi. Kaya, 2022 yılının kayıtlara 2000 ve 2009 krizleri ile 2020 pandemisinin ardından son 30 yılın en düşük büyüme yılı olarak geçeceğini söyledi. GESİAD Başkanı Murat Kaya, üreten, katma değer sağlayan, ihracat yapan ve istihdam oluşturan genç müteşebbisler olarak önerilerini dile getirirken, “2023’te ekonomi yönetiminin ana gündem maddesi her durumda enflasyon ile mücadele olmalıdır.
Döviz kurunun üretebilir ve rekabet edebilir seviyeye gelmesi sağlanmalıdır. Devletimizin ihracatçıların üzerindeki maliyet baskısını hafifletecek önlemleri alması büyük önem taşımaktadır.
Bu kapsamda 2023 yılı ortalama dolar kuru beklentimizin üretebilmek ve istihdamımızı sabit tutabilmek için 25 TL, karlılık için de 30 TL bandında olması gerektiğini önemle belirtiriz” şeklinde konuştu.
Komite başkanları sektörlerini değerlendirdi
Basın toplantısında konuşan Otomotiv Komitesi Başkanı Mustafa Samancı, Tekstil Komitesi Başkanı Orhan Aksakal, İnşaat Komitesi Başkanı Fatih Kutlucan, Makine ve Robot Teknolojileri Komitesi Başkanı Berkant Arseven, Turizm Komitesi Başkanı Fırat Yıldız ile Eğitim ve Hukuk Komitesi Başkan Vekili Cem Ağ ve Hizmet Komitesi Başkan Vekili Recep Dönmez de kendi sektörlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundular.
Avrupa’da resesyon beklentisi, seçim, kur baskısı gibi sebeplerle zor bir yıl olacak. Kurların düşük seviyede kalması bir sorun, ihracat için fiyat tutturmak güç, bu sebeple ihracat düşüşü olabilir.
2023’ten ortak beklentisi, enerji maliyetinin stabil, döviz kurunun olması gereken yere gelmesi ve satışlarının yüzdelik diliminde ihracata ağırlık verme isteği yönündedir.
Kalifiye eleman bulamamak, artan maliyetler üstümüze bir baskı getirirken açıklanan yeni destek paketi ile piyasada bir hareketlilik beklentisi var.
Bizim gibi ihracat yapan ithalatı azaltıcı orta-yüksek teknoloji üreten firmalara uygun maliyetli, uzun vade kiralama, ucuz elektrik, SGK desteği gibi teşvikler verilmelidir.
Ekonominin düzelmesi sağlanmalı ve bunun dışında Bursa ilimizin görünmeyen değerleri turizme kazandırılmalıdır. Uludağ, sadece kış turizmi olarak değil, tüm mevsimlerde değerlendirilmelidir.
2023 yılından ulusal manada beklentimiz elbette ki enflasyonun düşürülmesi, fiyat istikrarının sağlanması, alım gücümüzün artması ve ekonomik anlamda güven ortamının tesis edilmesidir.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün E-ticaret hacmi ve önemi artmakta olup devletin bu anlamdaki destekleri sektör için her zamankinden daha fazla önem arz etmektedir.