HABERLER

Karar, tekstil ve hazır giyimi karşı karşıya getirdi

Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile iplik, kumaş ve örme giyimde 8 farklı fasılda binden fazla üründe gümrük vergileri yaklaşık 10 puan artırıldı. Tekstil sektörü temsilcileri kararı olumlu olarak değerlendirirken hazır giyim tarafı ise kararın yerli markaları negatif etkileyeceğini söyledi.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir, bazı tekstil ve hammadde ürünlerinde gümrük vergilerinde yapılan artışın, zaten rekabette zorlanan sektörü darboğaza iteceğini söyledi. Gündemir, “Özellikle sektörün üretimde kullandığı ara mal ithalatına getirilen vergi artışı, hazır giyim sektörü açısından zaten sıkıntılı olan süreci daha da büyük bir sorun haline getirecektir. Getirilen vergi artışı, bir taraftan kur baskısı sonucu artan maliyetler nedeniyle fiyat oluşturmakta zorlanan ihracatçılar için durumu daha da çıkmaza sokacaktır. Tekstil sektörünü korumaya yönelik atılan bu adımlar, hazır giyim sektörü için negatif durum oluşturacaktır. Hem iç piyasada hem de yurt dışında yoğun bir rekabet içinde olan yerli markalar da bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Serbest piyasa şartlarında gümrük duvarları ile koruma yapmak yerine, destek ve teşvikler ile yatırımların artırılması uluslararası rekabette firma-larımızı daha güçlü kılacaktır” ifadelerini kullandı.

“Üretim maliyetlerini azaltacak teşvikler sağlanmalı”

Tekstil ve Konfeksiyon Sanayi İş İnsanları Derneği (TEKSİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nermin Ceyhan, tekstil sektörünün üretimde kullandığı ara mal ithalatına hafta içinde getirilen ek vergiyi değerlendirdi. Tekstil ve Konfeksiyon Sanayi İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nermin Ceyhan yaptığı açıklamada, “Zor bir dönemden geçiyoruz. Vergiler çözüm değil, çalışan maliyetleri çok yüksek, üretim maliyetlerini azaltacak teşvikler iki sektöre daha fazla katkı sağlar. Biz ürün satmanın yolunu arıyoruz. Rekabetçi olabilmemiz lazım. Getirilen vergi artışı, bir taraftan kur baskısı sonucu artan maliyetler nedeniyle fiyat oluşturmakta zorlanan ihracatçılar için durumu daha da çıkmaz hale getirecektir. TEKSİDER yönetimi olarak üyelerimiz ve sektör temsilcilerimiz ile birlikte dünya standartlarında üretim ve pazarlama koşullarında ticaret yapmanın yollarını arıyor, ülke ekonomimize daha fazla katkı sunabilmek için projeler üretiyoruz” dedi.