Dünya

Italyanların savunma ilgisi

Italyanların savunma ilgisi

İtalyanın yüksek teknoloji üreten firmalarından, savunma ve güvenlik alanlarında
ilk 10a giren global şirketi Finmeccanica, Türkiye'yi stratejik iş ortağı olarak görüyor.

İtalyan Savunma Sanayi Holdingi Finmeccanicanın Başkanı ve CEOsu, Pier Francesco Guarguaglini, Türkiye'nin, çok ileri düzeyde bir savunma sanayi sisteminin olduğunu söyledi.
İtalya'nın yüksek teknoloji üreten firmalarından olan, savunma ve güvenlik alanlarında ilk ona giren global şirketler arasında bulunan Finmeccanica, Türkiye'yi stratejik iş ortağı olarak görüyor.
Finmeccanica'nın Başkanı Francesco Guarguaglini, Defence Turkey dergisine verdiği demeçte, iki ülke arasındaki ortam savunma sanayi konularını değerlendirdi.
Türk savunma sanayi sisteminin çok ileri düzeyde olduğunu anlatan Guarguaglini, şöyle konuştu: "Türkiye'nin, bilhassa Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı yapısı içinde, çok ileri düzeyde bir sanayi sistemi vardır. Bu şirketler ulusal ve uluslar arası alanlarda hayli tanınmakta ve çok vasıflı işgücüne dayanmaktadırlar. Bunun için Finmeccanica uzun dönem yurt içi ve uluslararası programlarda işbirliği yaparak know-how temellerinin atılmasında değerli bilgi değişimi ve ileri teknolojide ortak geliştirme sağlamak maksadıyla benzer Türk şirketlerini seçmiş bulunmaktadır ve aynı zamanda yerel kaynakları ve iş gücünü kullanarak faaliyetlerini geliştirmek istemektedir.
İtalyan savunma şirketlerinin benzeri Türk şirketleri ile uzun bir zamandır beraber çalışmakta olduğunu ifade eden Guarguaglini, Türkiye ile İtalya'nın, savunma sektöründe kuvvetli bir ortaklık kurduklarını belirterek, geçmişte, özellikle helikopter sektöründe 200 adet AgustaWestland helikopter tedarik edildiğini, eğitim sektöründe ise Alenia Aermacchi tarafından eğitim verildiğini ve bu sonuçların TUSAŞla işbirliği halinde gerçekleştiğini kaydetti.
Guarguaglini, füze sektöründe, ROKETSAN'ın bazı uluslararası programlarda MBDA ile işbirliği yaptığını belirterek, "Şirketlerimizin başlıca başarısı, yerli pazar ihtiyaçların temininde yerel sanayi ile uzun dönem stratejik sanayi ortaklıkları kurmak ve ihracat olanaklarından ortaklaşa faydalanarak daha çok her iki ülkenin yararına olan İtalyan ve Türk sanayinin dayanıklı ve yapısal işbirliğine yol açmasıdır. Bu da aynı zamanda AgustaWestland ve Alenia Aeronautica temsilcilik ve operasyon bürolarının açılması ve askeri iletişim cihazlarının üretimi için Selex Communications'a bağlı olarak Selex Komünikasyon Şirketi'nin kurulması ile gerçekleşmiştir dedi.
Siyasal ve ekonomik düzeyde mükemmel olan İtalyan ve Türk ilişkilerinin, uzun dönem işbirliği ile elde edilen neticelere dayanarak Finmeccanica'yı yeni fırsatlar araması için teşvik ettiğini anlatan Guarguaglini, iki ülke arasındaki ortak çalışmalar konusunda şunları söyledi:
"Finmeccanica gelecekteki Türk Silahlı Kuvvetleri programlarına katkıda bulunmaya ve özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfına bağlı şirketlere odaklanarak Türk savunma sanayi ile stratejik ortaklık kurmaya hazırdır. Sanayi ve ticari sektörlerde gerek milli, gerek uluslar arası düzeyde ortak menfaatler alanında belirli mutabakat antlaşmaları ile işbirliği yapmak için çok fırsatlar olduğunu düşünüyorum. Burada Havelsan, TAI ve Roketsan gibi sadece bir kaç şirket belirtiyoruz. Amacımız bu şirketler ile yurt içi ve ihracat pazarları için yeni teknolojiler, platformlar ve sistemler geliştirmektir.

Sayı: 717 - Sayı'nın Kapağı