Türkiye'nin önemli markalarına etiket üreten İlketap, 4 milyon euro civarındaki yeni yatırımları ile Endüstri 4.0'a adım attı. Son teknolojiyle üretim yapacak olan İlketap, giydirilmiş ambalaj etiketi de üretmeye başlıyor. Şirket aynı zamanda yeni sistemiyle birlikte üretimde ithal girdi oranını düşürmeyi amaçlıyor. 

İlketap Etiket ve Ambalaj AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gökhan Öztel, firmanın 1981 Kayhan'da kurulduğunu söyledi. İlk olarak kağıt etiket üretimiyle pazara girdiklerini dile getiren Öztel, "Aile şirketiyiz. Müşteri talepleri ile birlikte 2003 yılında kendinden yapışkanlı etiket üretimine geçtik. Gıda, içecek, kişisel bakım ve ev bakım ürünleri alanında faaliyet gösteren işletmelere tabaka yüzlü etiketlerle, kendinden yapışkanlı rulo etiket üretimi yapıyoruz. Şu anda 5 bin metrekare kapalı alandaki DOSAB'ta kurulu fabrikamızda hızlı tüketim sektöründe her türlü talebe cevap verebiliyoruz dedi. Öztel, Unilever, Uludağ, Penguen, Coca cola, Erikli, Nestle, Özkaynak, Kınık, Danone, Yudum, Emek Yağ, Aroma ve Euro Gıda'nın aralarında olduğu 100 civarında firmaya hizmet verdiklerini kaydetti. 
Fabrikaya 4 milyon euro civarında bir yatırım yaptıklarını ve bu sayede hedefledikleri ambalaj üretimine de başladıklarını belirten Öztel, "16 üniteli yeni baskı makinemiz, gravür, flexo, ofset serigrafi baskı tekniklerinin tek geçişte sağlandığı kombinasyon etiket ve ambalaj üretim makinesi özelliğini taşımaktadır. Şimdiye kadar kendinden yapışkanlı tutkallı etiketler hazır rulolar halinde ithal geliyordu. Biz de üzerine baskı yapıp, kesimini gerçekleştiriyorduk. Yeni makine sayesinde, yüzde 100 ithal olan mamül maddeyi artık yarı mamül olarak iç piyasadan temin ettikten sonra tam mamül haline getirebilen ve aynı zamanda inline olarak baskılarını yapabilen dünyadaki sayılı firmalar arasında olmayı hedefliyoruz dedi. 
Yeni sistem ile üretime katma değer sağlayacaklarını vurgulayan Öztel, "Sadece dış piyasaya bağlı kalmayacağız. İç piyasadan da her türlü ebatlarla hammadde alabileceğiz. Bu elimizi kolaylaştıracak. İthal oranında ilk etapta yüzde 20 azalma olacak ve bunu kademeli artışla yüzde 50 seviyesine çekmeyi planlıyoruz. Farklı ürünler geliştirebileceğiz. Daha düşük kalıp maliyetleri ve hızlı teslimat sağlanacak. Müşterilerimiz ambalajları çok kısa sürelerde alabilecekler. Aynı zamanda üretim tekniği sayesinde baskı kalitesi artacak. Türkiye'de genelde baskılar etiketin üzerine basıldığı için sürtünmeler ile boyada deformasyonlar oluyordu. Bunun önüne geçilecek. Baskı, kağıdın altında kalacağı için de renkler parlayacak. Türkiye'de ilk olan bu yatırımla firmalar etiketle ilgili çözümleri yurtdışında aramak zorunda kalmayacak ifadelerini kullandı.
Yeni yatırımı 3 yıllık bir çalışmanın ardından hayata geçirdiklerinin altını çizen Öztel, Türkiye ekonomisine de katkı sağlayacaklarına dikkat çekti. Yatırımın yüzde 60 içecek sektörüne yönelik olduğunu bildiren Öztel, "Kendinden yapışkanlı etiket, görünmeyen etiketlerin yanı sıra, yeni yatırımımızla giydirilmiş ambalaj etiket üretimini de gerçekleştireceğiz dedi. Öztel, fabrikada kendinden yapışkanlı üretim kapasitesinde de yüzde 25'lik bir artış sağladıklarını söyledi. İlketap olarak önümüzdeki dönem planlarını da açıklayan Gökhan Öztel, "Müşteriye özel yapım bitmiş ürün etiketi ambalajı sunmak istiyoruz. Örneğin, müşteri, yılbaşı gibi özel günlerde hazırladığı promosyonların ambalaj ve etiketlerini hazırlama hedefindeyiz. İlerleyen süreçte, ayakta duran ambalaj üretimi de hedeflenmektedir diye konuştu. 

Sayı: 1125 - Sayı'nın Kapağı