Kıymetli okurlar, bilindiği üzere ekonomi tarihimizin en önemli sorunlarından biri cari açık olmuş ve cari açıkla mücadelede en önemli enstrüman olarak da ihracat kalemlerinin artırılması, kg başına katma değerli ihracat yapılması ve ihracat pazarlarının genişletilmesi sürekli bir devlet politikası haline getirilmiştir.
Bu doğrultuda vergi mevzuatına da tarihsel çerçevede baktığımızda Dahilde İşleme Rejimi, KDV Kanunu 11 ve 12’nci maddelerde hüküm altına alınan ihracat teslimlerine getirilen Katma Değer Vergisi İstisnası, İhraç Kayıtlı Satış mevzuatı ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yer alan hizmet ihracatları kurumlar vergisi istisnası gibi uygulamalar mali mevzuatımızda yapılmış düzenlemelerden bazılarıdır.
Bununla birlikte ihracatın finansal olarak desteklenmesi amacıyla 14 Temmuz 1993 tarih, 93/4496 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurumsal bir kefalet kuruluşu olarak teminat yetersizliği nedeniyle çeşitli kredi ve destek imkânlarından yeterince yararlanamayan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) ve KOBİ dışı işletmelerin, “müteselsil kefil” olmak suretiyle krediye erişimlerini sağlamak amacıyla kurulan Kredi Garanti Fonu da ihracat işlemleri için önemli bir katkı sağlamaktadır.
Buna benzer şekilde Ticaret Bakanlığı’nın koordinesinde, 7341 sayılı “Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” (Kanun) ile ihracatçıların finansmana erişim ve kredi kefalet sorunlarının çözümüne katkı sağlamak amacıyla İhracatı Geliştirme Anonim Şirketinin (İGE) kuruluş süreci tamamlanmıştır.
Bakanlık internet sitesinde yapılan bilgilendirmeye göre İGE, sadece ihracatçıların erişimine açık, ihracatçıların finansmana erişiminde teminat sorununu ortadan kaldırmayı amaçlayan bir fon olarak kurulmuştur. İGE aracılığıyla, teminat yetersizliği nedeniyle çeşitli kredi ve destek imkanlarından yeterince yararlanamayan ihracatçıların krediye erişimleri kefalet suretiyle sağlanacak. Bu vesileyle ihracatçılar, kredi almak için fabrikasını, arsasını bankaya ipotek vermek zorunda kalmayacak, teminat sorunu çözülmüş olacaktır.
Şirket, öncelikle 10 milyon lira sermaye ile Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin yüzde 95 (9 milyon 500 bin lira) Eximbank’ın yüzde 5 (500 bin lira) ortaklığı ile 14 Ekim’de kurulmuş ve ilerleyen dönemde 61 ihracatçı birliğinin de gerekli sermaye katkısı ile şirkete ortak olması yönünde kanun çalışmaları devam etmektedir.
Ayrıca Türkiye İhracatçılar Meclisi nezdinde faaliyet göstermekte olan Türkiye Tanıtım Grubu’nun tasfiyesi ile varlıklarının kısmen ya da tamamen İGE sermayesine eklenmek üzere aktarılmasına ilişkin usul ve esaslar Ticaret Bakanlığınca belirlenecektir. Bununla birlikte ihracatçı birliklerinin yedek akçe hesaplarında bulunan meblağlar Ticaret Bakanlığınca belirlenen tutarda İGE sermayesine eklenmek üzere sermaye taahhüdü ödemesi olarak aktarılacaktır.
İhracata yönelik büyüme modeli hedefi doğrultusunda ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler ile uğraşan firmalara yönelik ihtisaslaşmış bir “İhracat Kredi Garanti Fonu”, küçük ölçekli firmaların da ihracat kredisi bağlamında finansmana erişimlerinin kolaylaştırılmasını ve ihracatın tabana yayılmasını sağlayarak ihracat hacminin sürdürülebilir şekilde artırılmasına büyük katkı verecektir.
Dünyada kredi garanti uygulamalarının örneklerine baktığımızda Almanya, Güney Kore ve Japonya gibi gelişmiş dünya ekonomilerinin 2. Dünya Savaşı sonrası süreçte ekonomik kalkınmalarında kefalet kredi sisteminin belirlenen sektörler ve iş dalları açısından başarılı şekilde uygulandığını görmekteyiz.
İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi’nin ülkemizin kalkınmasına, ihracatçı mükelleflerin doğru ve sistemli şekilde desteklenmesine katkı sağlamasını temenni eder, tüm paydaşlarına başarılı çalışmalar dilerim.