HABERLER

İhracatçılar yıla umutlu bakıyor

UİB’e bağlı birliklerde genel kurullar tamamlandı. Genel kurullarda birliklerin 2022 yılı performansları değerlendirilirken, sektörlerin 2023 yılına ilişkin hedefleri masaya yatırıldı.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) bünyesinde faaliyet gösteren 5 birliğin 2022 Yılı Olağan Kurul Toplantıları birlik üyelerinin katılımıyla ger­çekleşti. Genel kurullarda birliklerin 2022 yılı per­formansları ve gelecek dönem hedefleri konuşuldu.

OİB hedef yükseltti

Otomotiv Endüstrisi İhracat­çıları Birliği (OİB) 2022 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantı­sında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, pandemi, te­darik zinciri problemleri, çip krizi ve Rusya-Ukrayna savaşı nede­niyle sektörün zor dönemlerden geçtiğini söyledi.

Bugünlere bakıldığında çip kri­zinin etkilerinin giderek azaldığı ve küresel çapta pazarın canlan­dığı bir dönemden geçildiğini dile getiren Çelik şöyle konuştu: “34 milyar dolar doların üstünde bir rakamla tarihimizdeki en yüksek ihracat rakamına ulaşmayı he­defliyoruz. Yılın ikinci yarısında çip krizinin etkilerinin daha da azalması ile yılsonu hedefimizin üstünde bir rakama ulaşacağı­mıza inancımız tam.”

UTİB dünyada üst basamaklarda

Uludağ Tekstil İhra­catçıları Birliği’nin (UTİB) 2022 Yılı Olağan Genel Kurulu’nda ko­nuşan Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, Birlik olarak ih­racatta dünya sıralama­sında üst basamaklarda yer aldıklarının altını çizdi.

Geçen yıl, küresel daralma­nın etkilerine karşın Türki­ye’nin tekstil ve ham madde­leri ihracatının yüzde 3,1 arttığına dikkat çeken Engin, “Tüm olumsuzluk­lara rağmen ihracat performansımızı 1 milyar 352 milyon dolar seviyesinde gerçekleştirdik. Tekstilde kilogram başı ihracat değerimiz 8,9 do­lar oldu. Tüm bu veriler, Bur­sa’nın Türkiye’nin üretim üssü konumunda olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir” dedi.

Verimlilik ve otomasyon vurgusu

Uludağ Hazır Gi­yim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Yönetim Ku­rulu Başkanı Nüvit Gündemir, Türki­ye’nin hazır giyim ihracatı­nın yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,4 azaldığını belirte­rek, “Ülkemizdeki geçtiği­miz dönemlerdeki döviz po­litikaları sonucu enerji ve işçilik maliyetleri­mizi rekabetçili­ğin dışına taşıyor. Türkiye’nin artık fiyat öncelikli poli­tikalarla pa­zarda geniş­leme yakalaması çok zor. Üretim metotları­mızda daha fazla ve­rimlilik ve otomas­yona çalışmamız gerekir” diye konuştu.

Kamiloğlu ihracattaki gerilemeye dikkat çekti

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İh­racatçıları Birliği’nin 2022 Yılı Olağan Genel Kurulu’nda sektör ile ilgili değer­lendirmelerde bulunan Yönetim Ku­rulu Başkanı Özkan Kamiloğlu, Bir­lik’in geçtiğimiz yıl 318,6 milyon dolarlık ihracatla hedeflerinin üzerine çıktığını kaydetti. Döviz kuru­nun sabit seyretmesinin ihra­catı olumsuz etkilediğini belir­ten Kamiloğlu, “Bu yılın ilk çeyreğinde ihracatımız orta­lama yüzde 30 oranında geri­ledi. Bu düşüşte düşük döviz kuru ve üretim maliyetlerinin yükselişinin yanı sıra domates salçası ve dondurulmuş pata­tesler gibi temel ihraç ürünle­rimizin ihracatına getirilen kota uygulamaları büyük öl­çüde etkili olmuştur. Sabit dö­viz kuru ve bazı ürünlerde ge­tirilen ihracat kısıtlamalarının devam ettirilmesi halinde ihracatımızın durma nokta­sına gelmesi kaçınılmazdır” açıklamasında bulundu.

UYMSİB tarımda süreklilik için çalışıyor

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçı­ları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, Bir­lik’in 2022 Yılı Olağan Genel Ku­rulu’nda yaptığı konuşmada, 2022 yılının iklimsel zorluklar ve yaşanan diğer olumsuzluklar nedeniyle tüm dünyada zor bir yıl olarak geçtiğini dile ge­tirdi.

Birlik olarak çeşitli ürünle­rin ve Bursa siyah incirinin dünya çapında tanıtılması için çalışmalar gerçekleştir­diklerini kaydeden Prof. Dr. Yazgan, “Bu tür faaliyetleri­mizi sürdürerek, tarımsal faaliyetlerde sürekliliğe ve gelişime katkı sunmaya de­vam edeceğiz” şeklinde konuştu.