Hayırlı olsun

Yılın son günlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önemli bir karara vardı. On yılı aşkın bir süredir ertelenen bir mevzuat maddesinin uygulamaya geçeceği duyuruldu.

Neydi bu uygulama? Bilindiği üzere İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 2012 yılında Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Bu kanun çerçevesinde işletmeler NACE kodlarına göre Çok Tehlikeli, Tehlikeli ve Az Tehlikeli olarak sınıflanmış ve buna göre yükümlülükler tesis edilmişti.

Çok Tehlikeli ve Tehlikeli sınıftaki işletmeler 2012 yılından beri iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi hizmeti alma yükümlülüğündeyken, 50’nin altında çalışanı olan Az Tehlikeli sınıftaki işletmelerin yükümlülüğü ertelenmişti.

Bu süreçte iş güvenliği uzmanlarının (A, B, C) sınıfları için de bir geçiş dönemi öngörülmüştü; Çok Tehlikeli sınıfa A ve B iş güvenliği uzmanları hizmet verebilecekken, tehlikeli sınıfa C Sınıfı uzmanlar hizmet verebilecekti.

Piyasada yeterli iş güvenliği uzmanı olmaması nedeniyle böyle bir çözüm bulunmuştu.

Yaklaşık on iki yıldır bu şekilde sistem devam etti, ta ki günümüze kadar. Bakanlık 31 Aralık’tan itibaren Çok Tehlikeli sınıfa sadece A sınıfı uzmanların, Tehlikeli sınıfınaysa B sınıfı uzmanların hizmet verebileceğini duyurdu. Diğer bir gelişme de artık elliden az çalışanı olan az tehlikeli tüm işletmelerin artık iş güvenliği uzmanı ve hekim hizmeti almak durumunda olması.

Ancak hala yeterli aktif uzman olmadığı biliniyor. Ayrıca Az Tehlikeli sınıfların da yükümlüğe girmesiyle ortada önemli bir hekim açığı olduğu görülmektedir.

Hal böyleyken esnaf ve sanayici temsilcilerinden duyurunun üzerinden iki hafta geçmesine rağmen bir yorum gelmemiştir.

Bakalım mevcut ekonomik koşullarda bu yükümlülüğün getireceği maliyetler nasıl karşılanacak?