Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu (TSKF), Kadının Ekonomik Güçlendirilmesi Çalışma Grubu, "Kadın Liderlerle Dönüşüm Buluşmaları" toplantılarına devam ediyor. İlki Manisa’da, ikincisi Denizli’de, üçüncüsü İzmir’de gerçekleştirilen toplantıların dördüncüsü, Bursa Ticaret Borsası koordinatörlüğünde faaliyetlerini yürüten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Bursa Kadın Girişimciler Kurulu ev sahipliğinde BTSO’da düzenlendi.
TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu İcra Kurulu Başkanı Sabriye Şen, kadınların iş gücüne eşit katılımı sağlandığında küresel ekonomiye 28 trilyon dolarlık bir katkı sağlanabileceğini belirtti. Türkiye genelinde kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 34 civarında olduğunu, Bursa'da ise bu oranın yüzde 37 olduğunu söyleyen Şen, “Bu oranları artırmak ve kadın girişimcilere daha fazla fırsat yaratmak adına yürüttüğümüz ‘Sanayide Kadın Eli’ projesiyle kadınların sanayi sektöründe daha fazla yer almasını teşvik ederken, ‘Dijitalde Hayat Kolay’ projesiyle kadın girişimcilere dijital alanda eğitimler sunuyoruz. Ayrıca genç nesillere girişimcilik kültürünü aşılamak amacıyla üniversitelerle ve belediyelerle iş birliklerini artırıyoruz” dedi. Şen, “Kadın varsa, yarın var” diyerek, kadınların iş hayatındaki yerinin daha da güçlenmesini hedeflediklerini belirtti.
Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı Betül Elmasoğlu, etkinliğin önemine vurgu yaparak, "Kadın Liderlerle Dönüşüm Buluşmaları" etkinlikleriyle Türkiye'nin farklı illerinde iş dünyasını bir araya getirerek kadınların yönetim kurullarında ve üst düzeyde yer alması ile ilgili bir farkındalık yaratmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
20 milyon kadını evde oturtarak başaramayız
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan da,Türkiye'nin gelecekte söz sahibi ülkelerden biri olma hedefine ulaşabilmesinin yolunun kadınların ekonomik ve sosyal olarak güçlenmesinden geçtiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınları yok sayan bir anlayış, potansiyelimizin ve gücümüzün yarısından vazgeçmek anlamına gelmektedir. Türkiye olarak bizim böyle bir lüksümüz olamaz. Bizim kadın erkek tüm bireylerin enerjisine, üretkenliğine, katkısına ve deneyimine ihtiyacımız var. 85 milyon nüfuslu ülkemizde 20 milyondan fazla kadınımızı evde oturtarak bir başarı hikayesi yazamayız. Refah seviyemizi yükseltmek ve güçlü bir geleceğe ulaşmak istiyorsak girişimci ruhu yüksek ve cesur kadınlarımızın ekonomiye katkısını arttırmak zorundayız.”
Kadın istihdamının önündeki en büyük engel
Sage Diniz Otomotiv Genel Müdürü İpek Yalçın ise iş dünyasında kadın istihdamının önündeki en büyük engellerden birinin toplumsal cinsiyet eşitsizliği olduğuna dikkat çekti. Kadınlara atanan geleneksel rollerin, onların iş gücüne katılımını sınırladığını belirten Yalçın, “Kadınlar olarak eş, anne veya bakıcı rollerine sıkıştırılmadan, kendi potansiyelimizi özgürce ortaya koyabilmeliyiz. Bu nedenle toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmak ve kadınların iş dünyasında hak ettikleri yerleri almalarını sağlamak için hepimize önemli sorumluluklar düşüyor. Kadınların iş dünyasında yer alması aynı zamanda ekonomik başarıyı artıran bir faktördür. Kadınlar, sadece sayısal bir çeşitlilik sağlamakla kalmaz, aynı zamanda organizasyonlarda empati, iş birliği, çoklu görev yapabilme gibi özellikleriyle fark yaratır. Bu da iş yerlerinin daha insana odaklı ve verimli olmasına katkı sağlar. Kadın işi, erkek işi gibi ayrımları artık bir kenara bırakmalıyız. Liderliğin cinsiyeti olmaz, emeğin de cinsiyeti olmaz” diye konuştu.