GÜNDEM

Enflasyonun yükselmesi dönemsel ama tedbir şart

Enflasyonun yükselmesi dönemsel ama tedbir şart

Türkiye'de Şubat ayı itibariyle yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 10,13, üretici fiyatlarında (ÜFE) yüzde 6,82 arttı. İş dünyası artışın dönemsel olduğunu düşünüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Şubat ayı itibarıyla aylık enflasyon piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşerek TÜFE'de yüzde 1,45, ÜFE'de yüzde 1,66 arttı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin temelde bir enflasyon sorunuyla karşı karşıya olmadığını söyledi. Şimşek, bütçe performansının iyi olduğunu, ancak geçici faktörlerden gerek gıda gerekse bir takım fiyat düzenlemelerinden kaynaklanan bir artışın söz konusu olduğunu kaydeden Şimşek, alınması gereken tedbirler için şöyle konuştu; ''Bakın biz krizi ücretliye, emekliye yansıtmadık gerçekten. Tabii ki bir takım fiyat ayarlamaları oldu. Ama biz ücretlere ilişkin, maaşlara ilişkin bu dönemde hiçbir şekilde emeklimizi, işçimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz.''
Şimşek, şöyle devam etti: ''Türkiye'nin durumu çok iyi. Kredi notu artıyor, faizler tek hanede, ondan sonra ekonomi hızlı bir şekilde büyüme trendine girmiş durumda. Dolayısıyla Türkiye ekonomisi bence birçok diğer ülkeye göre daha iyi bir konumda ve ben daha da güçleneceğine inanıyorum. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, "İhracatta kıpırdanma başladı. İç talep konusunda canlılığın artmasına ihtiyacımız olduğu çok açık.Aksi takdirde, yıllık TÜFEnin yüzde 10.13 olması, sonraki aylarda doğrudan, kira başta olmak üzere tüm kontratlara yansıyacağını ve enflasyonun yeniden sorun olacağını gösteriyor. İç talebin acilen eski haline kavuşması için bazı tedbirler almak gerekiyor dedi. Sönmez, "Elimizde ilk 2 aya ilişkin veriler var. Hem bu veriler, hem de iç ve dış piyasadaki talebin yetersizliği Merkez Bankasının görüşlerini doğruluyor. Bize göre de enflasyonda on iki ayda gözlenen yükselme talep kaynaklı bir yükselme değil, yapılan zamlardan vergi ayarlamalarından, baz etkisinden kaynaklanan bir yükselmedir. Diğer verilerin de ekonomik toparlanmanın yavaş olacağına ve tüketici güveninde hala sorunlar bulunduğuna işaret ettiğini göz önüne alırsak, sorunun şimdilik enflasyondan çok durgunluk olduğu hemen ortaya çıkar.

Bu dönemsel
bir etkilenme
BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arif Özer, "Şubat ayı enflasyon rakamları, piyasaların beklentisi üzerinde bir artış gösterdi Ocak ayındaki enflasyonun yüksek olmasındaki en önemli neden yapılan zamlar ve artırılan vergiler olmuştu. Dönemsel konjonktürden de etkilenen enflasyonun önümüzdeki aylarda azalarak yıl sonunda tek haneli rakamlara düşeceğini umuyoruz. dedi.

Yatırım teşvikleri gelmeli
İTSO Başkanı Metin Anıl Şubat ayında TÜFE'de yaşanan artışın kendileri için sürpriz olmadığını söyledi. TÜFE'nin 2010 yılı başında konulan vergiler ve Şubat ayının sert geçmesi sonucu gıda da yaşanan fiyat artışları ile tetiklendiğini belirten Anıl, "İşsizlik verilerı bizi korkutuyor. İç piyasanın canlanması için içeride tüketimin arttırılması gerekir.

Önce işsizlikle mücadele
BUGİAD Başkanı Hayati Canlılar, enflasyondaki yükselişin moralleri bozmaması gerektiğini, asıl üzerinde durulması gereken konunun, işsizlikteki artış olduğunu vurguladı. Canlılar, "Şubat ayında ateşi yükselen enflasyonun, gıda fiyatlarının dengelenmesiyle normal seyrine döneceğini tahmin ediyorum. Enflasyonun iki haneli rakamlara çıkmış olması dönemsel dedi.

Enflasyon frenlenmeli
DOSABSİAD Başkanı Ceyhun Özüm de, arz talep dengesinin yükselmesinin işareti olan enflasyondaki artışın piyasaların açılması bakımında olumlu olduğunu, ancak ekonomik anlamda düzlüğe çıkabilmek için enflasyon oranlarındaki artışın durdurulması gerektiğini söyledi. Özüm, ekonomik olarak canlılığın olduğu her ortamda enflasyonun yükselişe geçeceğini belirtti.

Sayı: 722 - Sayı'nın Kapağı