EPDK’den yapılan açıklamaya göre, 19 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ikincil mevzuat değişik­liklerinin ardından EPDK, depolamalı elek­trik üretimi kapsamında başvuruları almaya baş­ladı.

Depolama tesisi kur­mayı taahhüt eden yatı­rımcılar, depolama kapasitesi kadar rüzgar ve güneş enerjisi santrali kurmak için Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından herhangi bir yarışma yapılmaksızın EPDK’ye ön lisans başvu­rusunda bulunabiliyor.

Açıklamada değerlen­dirmelerine yer verilen EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, tahsis edilecek toplam kapasite yaklaşık 30 bin megavat olmasına karşın 40 günlük sürede 164 bin 200 megavat ku­rulu gücünde 2 bin 753 başvuru yapıldığını bil­dirdi.

Yılmaz, “Bu başvuru­lardan 72 bin 400 mega­vat kurulu gücündeki 1542 başvuruyu güneş enerjisine dayalı depola­malı elektrik üretimi baş­vuruları oluşturuyor. 91 bin 800 megavat kurulu gücündeki 1211 başvuru ise rüzgar enerjisine da­yalı depolamalı elektrik üretimi tesisi kapsamın­daki başvurular. Bu baş­vuruların toplam yatırım değeri 230 milyar doları aştı.

Türkiye'nin ihracatı temmuzda 22 milyar 510 milyon dolar olarak gerçekleşti Türkiye'nin ihracatı temmuzda 22 milyar 510 milyon dolar olarak gerçekleşti

Daha önce de söyledi­ğimiz gibi mevcut kapa-site dikkate alındığında bu miktarın 40-45 milyar dolarının sahaya yansı­masını bekliyoruz.” ifa­delerini kullandı.

Cumhuriyet’in 100. yı­lında yenilenebilir enerji sektöründe büyük bir ya­tırım atağı yaşanacağına inandığını belirten Yıl­maz, “Daha önce de vur­gulamıştım. Batarya depolaması ile yenilene­bilir enerji kaynaklarımız artık baz yük santraller gibi çalışacak.

Hem daha fazla yerli-yenilenebilir kapasiteyi sisteme dahil edeceğiz hem de emre amade kapasiteyi artırarak arz güvenliğimizi pekiştire­ceğiz.” değerlendirme­sinde bulundu.

Editör: TE Bilisim