GÜNDEM

- DOSAB YAKLAŞIK 120 MİLYON DOLARLIK YATIRIMLA

- DOSAB YAKLAŞIK 120 MİLYON DOLARLIK YATIRIMLA
BUHAR VE ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALİ KURMAK İÇİN DÜĞMEYE BASTI

- DOSAB BAŞKANI FERUDUN KAHRAMAN: BU YATIRIMLA DAHA UCUZ BUHAR VE ELEKTRİK TEMİN EDECEĞİZ.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesindeki buhar ihtiyacının tamamı ile elektrik ihtiyacının üçte birini karşılayacak, 120 milyon dolar dolayında yatırım bedeli olan DOSAB Buhar ve Elektrik Üretim Santrali Projesinde son aşamaya gelindi.

TEKNİK BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI
DOSAB Buhar ve Elektrik Üretim Santrali, 2011 yılı Mart ayında yapılan Olağan Genel Kurulda gündeme gelmiş ve yönetime bu konuda yetki verilmişti. Bölge Müdürlüğünün bir buçuk yıldan bu yana yaptığı çalışmalar neticesinde, 17 Aralık 2012 tarihinde DOSAB Konferans Salonunda teknik bilgilendirme toplantısı yapıldı. Bilgilendirme toplantısına, DOSABdan 75 sanayici ve işadamı katıldı. DOSAB Başkanı Ferudun Kahraman, Başkan Yardımcısı İlhan Sarı, Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Komisyonu Başkanı Ersan Özsoy, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Oran da toplantıda hazır bulundu. Başkan Kahramanın konuşması ve Bölge Müdürü Serhat Şengülün sunumunun ardından soru-cevaplarla santral konusu 2,5 saate yakın tartışıldı. Sonuçta, DOSAB sınırları içinde 32 dönüm alanda ve yaklaşık 120 milyon dolara mal olacak yatırımın yapılması konusunda görüş birliğine varıldı.

KAHRAMAN: SANTRAL İÇİN İKİ TEMEL GEREKÇEMİZ VAR
DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Kahraman santral yatırımı konusunda şunları söyledi: "Biz göreve gelirken üç önemli proje sözünü vermiştik. Akaryakıt kullanımı konusunu kısa sürede çözdük. SCADA sistemimizde geçici kabulü yaptık ve üçüncü projemiz de enerji santraliydi. Enerji santrali konusunu önemsiyoruz, çünkü iki temel gerekçemiz var; Birincisi enerjide gelecekteki arz güvenliğini bölge sanayimize sağlamak istiyoruz. İkincisi de gelirleri giderek düşen organize sanayi bölgelerinin yatırım yapıp çağdaş hizmetler üretmesi gerek. Bu açıdan DOSABın geleceğini garanti altına alıyoruz.

UCUZ BUHAR VE ELEKTRİK SAĞLANACAK
Bölgemizde faal firmaların yüzde 68e yakını tekstil sektöründe ve nedenle buhar ihtiyacımız fazla. Firmalarımızın rekabet edebilir şekilde çalışıp ayakta kalması ve gelişmesi için uygun maliyetli ve kaliteli enerji girdisinin garantisi bu santral olacaktır. Özellikle enerjide arz güvenliği ve maliyet gelecekte ayakta kalmanın formülüdür. Bu santral hem buhar ve sıcak su ihtiyacımızın tamamını hem de bölgemizin tüketiminin üçte biri oranında elektrik enerjisi üreterek, maliyetlerimizde bizleri önemli ölçüde rahatlatacaktır. Yaptığımız hesaplamalara göre, bugünkü fiyatlar üzerinden, buharda yüzde 20lerde, elektrikte de yüzde 10lara varan oranda indirimler söz konusu olacaktır.

GELECEĞİMİZ İÇİN HAYATİ ÖNEMDE
Organize sanayi bölgelerinin elektrik, doğalgaz gibi hizmetlerinden elde ettikleri gelirler son yıllarda her geçen gün azaldı. OSBler değişen gelirler karşısında bütçe yapmakta, bütçelerini tutturmakta büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Oysa bölgelerin, yatırım yapabilmesi, katılımcılarına çağdaş hizmetler sunabilmesi için öngörülebilir kalıcı gelirlere ihtiyacı var. Bu açıdan, buhar ve elektrik santralimiz DOSABın 25-30 yıllık geleceğini garanti altına alacak bir projedir. Santral gerekliliği konusunda, bu sebeplere daha birçoğu eklenebilir, ancak yukarıda bahsettiğim iki konu, hem bölgemiz hem de fabrikalarımızın geleceği için hayati önemdedir.

KÖMÜR TEMİNİ VE FİNANSMAN
Santralin bölgemiz içinde ve yerli kaynaklı kömür santrali olarak kurulacak olması, sağlıklı bir fizibilite çalışmasını gerektiriyordu. Biz tüm bu süreçleri geçtik. Kömürün uzun süreli ve sıkıntısız bir biçimde tedariğini sağlamak amaçlı çalışmalarımızı bitirdik. Ocak ayında kömür ve müşavirlik konusunda anlaşmaları yapacağız.
DOSABın bugüne kadarki en büyük yatırımı olacak bu projemiz, finansmanını da kendi yaratacak, sanayicimizin cebinden bir kuruş çıkmayacak. Yaptığımız görüşmelere göre iki yıl ödemesiz 5-7 yıl gibi kredi olanağı mevcut ve santral kendi ödemesini kendisi yapacak. Dolayısıyla, sanayicimiz buhar ve elektriğe şu an ödediği faturadan daha az ödeyecek ve bir enerji santrali kazanmış olacak.
Bildiğiniz gibi, ekonomide en büyük sıkıntımız cari açık. Açığın temelinde de enerji ithalatımız var. Biz, yerli kaynak kullanımı nedeniyle santral projemiz ile cari açığa da bir katkı koyacağız.

DOSABIN SİHİRLİ FORMÜLÜ
Benim her ortamda söylediğim bir söz var; bizler ülkemizin en çağdaş organize sanayi bölgesi olan DOSABı birlik ve beraberliğimiz sayesinde, ortak akılla yöneterek oluşturduk. DOSABdaki sihirli formül, bölge sanayicisinin bu kenetlenmesidir. Enerji santrali yatırımı, bölgemizin bugüne kadar yaptığı yatırımların toplamı büyüklükte bir yatırım bedeline sahiptir. Dolayısıyla, sanayici dostlarımızla tartışarak, yine birlik içinde hareket ederek bu yatırımı bölgemize kazandırmanın gururunu yaşacağız.

YÜKSEK VERİMLİ ve ÇEVRE DOSTU TESİS OLACAK
DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül, bölgede halen yılda 1 milyar kWh elektrik, 300 milyon Sm³ doğalgaz tüketimi olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: "Bölgemizdeki firmaların elektrik, doğalgaz, buhar vb. tüketimlerinin seyrini uzun süredir izliyor, sektörel gelişmeleri takip ediyoruz. Tüketimlerin ne zaman hangi yoğunlukta olduğu, bugün ve gelecek ihtiyacı çerçevesinde çeşitli senaryolar üzerinde projemizi çalıştırdık ve ihtiyacımız olan santral verilerine ulaştık. Ayrıca çevre etkileri açısından da kapalı stok sahası, gelişen filtre teknolojileri ile tamamen çevre dostu bir tesis olacak. Teknik ekibimizin yaptığı inceleme ve çalışmalar sonucunda, kömür ile elektrik üretimi için kurulan santrallerin verimlerinin yüzde 38-42 civarında olduğu, buhar üretiminin de olmasıyla santral verimlerinin neredeyse iki kata yakın arttığı görülmüştür. Sonuç olarak, kurulacak santralin yakıtının kömür olarak seçilmesi, elektrik ve buharın birlikte üretilmesi ile santral veriminin yüzde 85 mertebelerine ulaşması mümkün.

YATIRIM İÇİN YOL HARİTASI
Biz şu anda uluslar arası bir ihale için danışman firma seçimi ve kömür tedariği konusunda imza aşamasındayız. Sıcak su kullanımı, boyahaneler ve boyahane dışı katılımcıların buhar kullanımı için Bölgemiz içinde havai buhar şebekesi tesis edip en az 12 bar basınçta katılımcılarımızın parseline teslim edeceğiz. Yol haritamızda, bu yılın ilk yarısında ihaleye çıkmak ve ihale sonrası 24-30 ay arasında santral yapım süresi ile birlikte organize sanayi bölgemizin 25.kuruluş yılı olan 2015 yılında DOSAB Buhar ve Elektrik Üretim Santralimizi devreye almak var.


DOSAB BUHAR VE ELEKTRİK SANTRALİ TEKNİK VERİLERİ
Buhar Kapasitesi : 300 ton/h
Elektrik Kapasitesi : 49 MW (max.)
Kazan Tipi : Akışkan Yataklı Kazan
Kazan Kapasitesi : 2 x 150 ton/h
Yakıt Tipi : Yerli Düşük Kalorili Kömür
Yakıt Kalorifik Değeri: 3.000 kcal (± 100)
Yakıt Boyutu : 0-6 mm (Bunkerde Teslim)
Yakıt Sarfiyatı : 500.000 ton/yıl (1.200 ton/gün)
Santralin Su İhtiyacı : 10.000 m³/gün
Santral Alanı : 32.000 m²
Kapalı Stok Sahası (20 gün): 20.000 m² (Santral Sahasında)


Ayrıntılı Bilgi:
www.dosab.org.tr
yonetim@dosab.org.tr
Tel:0224 261 00 40


DOSAB Hakkında
1990 yılında kurulan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi, her türlü alt ve üst yapı yatırımını tamamlamış bir bölgedir. Bölgedeki 348 sanayi parselinin 297si doludur. 420 faal firmanın olduğu bölgede, 41 bin 455 kişi istihdam edilmektedir. Firmaların yüzde 68i tekstil, yüzde 22si otomotiv sektöründe faaliyet göstermektedir. Ardından makine, metal, gıda sektörleri firmaları gelmektedir.
Bölgede yılda 1 milyar kWh elektrik, 300 milyon standart metreküp doğalgaz tüketilmekte, 14 milyon metreküp kirli su, atık su arıtma tesisinde arıtılıp deşarj edilmektedir. Bölgede tam otomatik olarak sulanan 155 bin metrekare yeşil alan mevcuttur. Bölge firmalarının 4 milyar dolara yakın yıllık ihracatı bulunmaktadır.

Sayı: 870 - Sayı'nın Kapağı