Dört yeni havayolu uçmaya gün sayıyor

Rusya’da faaliyet gösteren Türk sahipli tur operatörlerinin hava­yolu şirketleri Avrupa Birliği ve Amerika’nın yaptırım kıskacına gi­rince turist taşımak için çözüm arayışına girmişlerdi. Bu nedenle Türkiye’de havayolu şirketi kurmaları önerilen önde gelen üç şirket (Pegas, Anex, Coral) için SHGM de mevzuat değişik­liğine giderek, onlar için şirket kurmayı kolaylaştırmıştı. Rusya’ya karşı başlatılan yaptırımlar, son iki yılda iki şirketin (Atlas Global ve Onur Air) kapandığı,14 yıldır tek şirketin kurulamadığı sivil havacılık sektöründe yeni şirketlerin kurulmasının önünü açtı.

SHGM’nın yaptığı kolaylaştırma sonrası ilk olarak harekete geçen Anex Gurubu, önceleri Antalya’da Azur Türkiye adlı bir şirket kura­cakken, daha önce kurulmuş olan MGA (Mavi Gök -Blue Sky Airli­nes) adlı şirket adıyla faaliyet gösterecek. Şirket, başlangıçta iki adet B-737/800 ve bir adet 737/900 alacak. İki uçağın hazır olduğu ve Temmuz başı Almanya ve Avusturya’dan Antalya’ya uçuşlara başlanılması planlanıyor. Temmuz’dan itibaren de peş peşe üç adet B-777-300 tipi uçağın filoya katılması bekleni­yor. Ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine uçuş yapacak olan şirketin kış sezonunda da Avrupa’dan Mısır’ın Hurgada ve Sharm el Sheikh’e uçuş yapması planlanıyor. Yine Antalya merkezli Pegas Touristic’e bağlı olarak kuru­lan Southwind Airlines, SHGM’den ön izini aldı. Şir­ket filosu, ilk etapta 3 adet A321 ve daha sonra A330 tipi uçaklardan oluşacak. Rusya ve Türk Cumhuriyet­leri pazarında çalışacak olan şirketin Temmuz başında uç­ması için hazırlıklar yoğun bir şekilde sürüyor.

Rusya pazarındaki diğer tur operatörü Coral Travel’in henüz ha­vayolu kurmak için girişimde bulunmadığı belirtiliyor.

Antalya merkezli olarak kurulacak olan Litvanyalı Blue Bird Nor­dic (BBN) adlı şirketin de çalışmalarını sürdürdüğü ve ortaklık yapı­sının değiştiği ileri sürüldü.

Şirketin Kuzey Avrupa ülkelerine yönelik olarak faaliyette bulu­nacağı belirtiliyor. Yeni kurulacak şirketlerden biri de base olarak İzmir’i seçen ve 5 adet B777 tipi uçakla kargo uçuşlarıyla işe başlayacak olan Anka Air. Şirket, SHGM’den gerekli ön izni aldı ve iki uçağını bir süre önce İstanbul Atatürk Havalimanı’na getirdi.

Yıllardır hiç şirket kurulmayan Türk sivil havacılık sektöründe Atlas Global’in iflas etmesinden sonra faaliyetlerine ara veren Onur Air’in de uçuş sertifikasının iptal edilmesiyle Türkiye sivil havacılık fi­losundan 50’ye yakın uçak eksildi.

Yeni kurulacak şirketlerle sektöre ilk etapta 20’ye yakın uçak gire­cek, daha sonra da bu sayı giderek artacak. Sektörde halen, THY’nın yanı sıra Pegasus, Sun Ekspres, Corendon, Free Bird ve Tailwind adlı 6 şirket havayoluyla yolcu taşımacılığı faa­liyeti gösteriyor.

Kargo taşımacılığında ise, ACT, MNG ve ULS adlı üç şirket faaliyet gösteriyor.

Yıllarca 550 (pax-kargo) civarındaki uçak sayısında duraklayan sektörde THY’nın filoyu arttırmasıyla yolcu uçağı sayısı 573’e, kargo uçak sayısı da 39 adede çıkarak sivil havacılık filomuzdaki uçak sa­yısı 612’ye kadar yükseldi. Yeni kurulan şirketlerin getireceği uçak­larla TC tescilli uçak sayısı 650’ye çıkacak.

Bu demektir ki, hepsi ay yıldızlı bayrak taşıyan 650 uçak Türkiye turizmi, haliyle ekonomisi ve kalınması için uçacaktır.

Tüm bu gelişmeler havacılık sektörünün yükselen başarı grafiği­nin anlamlı birer göstergesi olarak gurur vesilemizdir.

İyi uçuşlar Türkiyem.

TÜRK SİVİL HAVACILIK FİLOSU-2022

THY 377 (Cargo 20- Anadolu Jet 57)

PEGASUS 91

SUN EKSPRES 55+12: 67

CORENDON 18+24:42

FREE BIRD 8+1: 10

TAILWIND 5+1: 6

TOPLAM 573

TURKISH CARGO 20

ACT 5

MNG 9

ULS 3+2=5

TOPLAM 39

NOT: Çizelgede + işareti sonrasındaki sayılar Wet-Lease kiralanmış uçaklar­dır. Sayıya Corendon Dutch(3), Coren­don Europa-Malta (15), Free Bird Europa-Malta (2), THY- Air Albania (1) dahil değildir.)

TOPLAM: Yolcu 573 +Kargo 39: 612 Uçak