02.03.2021. AA. NTV. Haber Global. İstanbul. (Haberin devamı) İstanbul’un nüfusunun 16 milyon olduğunu, 50 yılda bir orta, 300 yılda bir de yüksek şiddette depremler yaşandığını anlatan Kurum, uzmanlara göre İstanbul’da 7 ve üzerinde deprem beklendiğini anımsattı. (Son iki Büyük İstanbul Depremi 1509 ve 1766’da olmuştur. Bilim adamları Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın ortalama kırılma periyodu için 250 yıl demektedirler.) Kurum, şöyle devam etti: “İstanbul’da 5,9 milyon bağımsız bölüm var. Bunun 1,5 milyonu da riskli gözüküyor. Bunların 300 bini de acil öncelikli konutlar. 300 bin konutun dönüştürülmesi lazım. 1,2 milyon insan şu an riskli binalarda oturuyor diye düşünebiliriz. O yüzden kentsel dönüşüm önemlidir, o yüzden milli güvenlik meselesidir. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2012’den bu yana Türkiye’de 1,5 milyon konutun dönüşümünün sağlandığını söyledi. (Birkaç ay önce 1.4 milyondu !!) TOKİ ile 1 milyon sosyal konutun üretiminin sağlandığını, kentsel dönüşümdeki mağduriyeti engellemek adına düzenlemeler yaparak ülkedeki yapı stokunun %55’ini de teminat altına aldıklarını vurguladı. (3 ay önce %65 denmişti. Şimdi %55 deniyor. Hangisi acaba. Bunun yanında baştan beri görüşler, Türkiye’nin konut stokunun %45’inin problemli olduğu yönünde idi. Hala %45 teminat atında değil.) ( 26.3.2020 AA. Ayşe Şensoy Boztepe haberi. “TOKİ 18 yılda 868 bin 838 sosyal konut üretti” diyor. O zaman 9 yılda 1 milyon konutu nasıl üretebilir. Hangisi doğru acaba.)
02.03.2021 tarihinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu İstanbul il Afet Risk Azaltma Planı toplantısında yaptığı konuşmada “Yapılan tüm bilimsel tahlil ve eldeki veriler İstanbul’da bir yıkıcı depremin uzak olmadığını göstermektedir. Bugün burada da az sonrada, 1 yıl sonrada olabilir” demiştir. (Bu açıklama çok gerçekçidir. Ne kadar hazırız çok önemli.)
02.03.2021. AA. Hürriyet. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Haber Global televizyonunda Candaş Tolga Işık’ın sunduğu “Az Önce Konuştum” programında kentsel dönüşümle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kurum İstanbul’da 5,9 milyon bağımsız bölüm olduğunu belirterek, “Bunun 1,5 milyonu da riskli görünüyor. Bunların 300 bini de acil öncelikli konutlar. 300 bin konutun dönüştürülmesi lazım” ifadelerini kullandı. (2 sene geçti. 600 bin konut dönüşmüş olmalıydı ve riskli konut sayısı 900 bine düşmeli idi. Ancak açıklamalar hiçbir şey yapılmamış gibi hep aynı. Acaba yapılan bir şey var mı yok mu?)
05.03.2021 Cuma günü, Bursa Yeni Dönem Gazetesi manşet haberi şöyle “Bursa’da deprem ciddiye alınmıyor”. Deprem Haftası günlerinde en çarpıcı açıklama Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er’den geldi; “Hala Bursa’da deprem ciddiye alınmış değil. Plan hazırlanıyor deniyor. Akademik Odalar işin içinde değil…” H. Gül Kolaylı tarafından yapılan özel haberde Başkan Engin Er’in şu sözleri yer almış: “Bursa Türkiye’de içinden fay hattı geçen 18 ilden biri. Üstelik içinden fay hattı geçen İzmir’den sonra en büyük il. Bursa’da Büyükorhan, Harmancık ve Keles hariç tüm ilçelerin kendi adıyla anılan fayları var. Bursa’nın da içinden fay hattı geçiyor. Fay kadar segmentleri de önemlidir.” Başkan Er devam etmiş: “Hala Bursa’da deprem ciddiye alınmış değil. Bir sunum yapıldı, Eylül ayında tamamlanacağı söylendi. Bir plan yapılmış değil. Yapılıyorsa da AKADEMİK ODALAR İŞİN İÇİNDE DEĞİL. Biz Jeoloji Mühendisleri Odası olarak sürecin içinde değiliz. Fay hatlarını Bakanlık tanıyor ama belediyeler tanımıyor.” DEVAM EDECEK…