HABERLER

Çevikel: İşletme sermayeleri eridi

En son 2004’te uygulanan enflasyon muhasebesine herkesin hazırlıksız yakalandığını ve müşterek taleple ertelendiğini hatırlatan TÜGİAD Başkanı, “Bugünkü koşullarda uygulanması gerekiyor. Karların düştüğü bir ortamda yüksek vergiler ödeniyor. Kazanamadığımız paranın üzerinden ödediğimiz vergiler nedeniyle işletme sermayeleri eridi” dedi.

Türkiye Genç İş İnsanları Der­neği (TÜGİAD) Genel Başkanı Nilüfer Çevikel, TÜGİAD’ın faaliyet­lerini ve ekonomideki güncel du­rumu değerlendirdi.

Nilüfer Çevikel, Türkiye’nin Avru­pa’nın en genç nüfusuna sahip ol­duğunu ancak beşeri sermayesini yeterince kullanamadığını belirtti.

“Siparişler azalabilir”

İhracatta elde edilen avantajı riske atan konuların başında mali­yet artışlarının geldiğini vurgula­yan Nilüfer Çevikel, “Enerji başta olmak üzere işletmeleri zorlayan maliyetlerle karşı karşıyayız. Döviz kurları sanayici açısından önem arz ediyor. Enflasyon kadar artmayan bir kur, ihracatçıyı fiyatlama konu­sunda sıkıntıya sokuyor. Bunu başta tekstil ve hazır giyim sektör­leri olmak üzere derinden hisset­meye başladık. Burada bir denge yakalanmazsa, başlayan sipariş ip­talleri daha da artacaktır” dedi.

“Sanayicinin enerji yükü hafifletilmeli”

Rekabette sahada güç kaybetme­mek için mutlak suretle krediye eri­şimin daha kolay hale getirilmesi gerektiğini savunan Çevikel, “İş dünyası kredi için bankaların kapı­sını çaldığında türlü zorluklarla kar­şılaşıyor. Türkiye’nin bu tarz finansman sistemini aşması gereki­yor. Ayrıca, her ne kadar sübvanse edilse de doğalgaz ve elektrik üze­rindeki vergi yükü mutlak suretle azaltılmalı. Resesyonun ayak sesle­rinin arttığı ve rekabetin kızıştığı bir ortamda sanayicimizin enerji yükü hafifletilmeli. Bunun ayrıca enflas­yona da pozitif katkısı olacaktır” açıklamasını yaptı.

Çevikel, enflasyonist ortamın da etkisiyle öz kaynakların erimeye başladığını, finansman sorunu bü­yüdükçe işletmeleri iflasa dahi sü­rükleyecek bir etkinin söz konusu olduğuna dikkat çekti.