Bursa Büyükşehir Belediyi Başkanı Mustafa Bozbey, panelde yaptığı konuşmada, çöp depolama alanından Nilüfer Çayı'na sızan suları ve civar mahallelerin atıklarını birleştirerek arıtma tesisine bağlayacaklarını açıkladı. "Biz suyumuzu ve derelerimizi korumak zorundayız" diyen Bozbey, Nilüfer Çayı'ndaki kirliliğe dikkat çekerek, kaçak deşarjları engellediklerini ve biyolojik arıtmadan geçmiş temiz suyu, çaya aktaracaklarını belirtti.

Bozbey, sürdürülebilirliğin sadece bir çevre politikası olmadığını, tüm hizmet alanlarını kapsayan stratejik bir ilke olduğunu vurguladı. 2025-2029 Stratejik Planlarını ve 2050 vizyonlu Çevre Düzeni Planlarını bu doğrultuda hazırladıklarını belirten Başkan Bozbey, yeşil altyapı projelerini yaygınlaştırdıklarını, atık su arıtma tesislerini modernize ettiklerini ve ulaşım filolarını çevre dostu araçlarla yenilediklerini ifade etti.

Döngüsel ekonominin önemi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Avrupa Birliği Uyum ve Yeşil Mutabakat Konsey Başkanı Vedat Kılıç da, sanayideki 'üret, kullan, at' modelinin çevresel sorunlara yol açtığını belirterek, döngüsel ekonomi modeline geçilmesi gerektiğini vurguladı. Kılıç, üretimde doğayı kirletmeden, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak ve atıkların geri dönüştürülerek hammadde olarak kullanılmasını önerdi. Ayrıca, Başkan Bozbey'in Nilüfer Belediyesi dönemindeki başarılı çalışmalarına değinerek, ambalaj atıklarının ikili toplama sistemiyle toplanmasını talep etti.

Türk Sanat Müziği’nin seçkin eserleri Osmangazi’de yankılandı Türk Sanat Müziği’nin seçkin eserleri Osmangazi’de yankılandı

Panel oturumları

Panelde, çiftlikten sofralara entegre iş modeli, döngüsel değer merkezi, damlama sulama sistemleri, yeşil kimya ile ileri kimyasal dönüşüm, polyester atık ve pet şişe geri dönüşümü ile iplik üretimi, yerel bitki atıklarından elde edilen doğal boyarmaddelerle kumaşların endüstriyel ölçekte boyanması ve tekstil atık suyu arıtımı gibi konular ele alındı.