Konuya geçen hafta kaldığımız yerden devam ediyorum. BUSKİ tarafından projelendirilip Doğu Atıksu Arıtma Tesisi’nde inşa edilen ve 2018 yılında üretime başlayan çamur yakma tesisiyle; arıtmadan çıkan çamur, enerjiye dönüştürülüyor. Günlük 400 ton yakma kapasitesiyle Türkiye’de bir ilk olan yakma tesisinde Büyükşehir bünyesindeki 11 ileri arıtma tesisinden gelen çamur yakılıyor. Tesis devreye alındığından itibaren yaklaşık 385 bin ton çamur bu sayede bertaraf edilirken önemli bir çevre sorunu da ortadan kaldırılmış olmaktadır. Tesiste geçtiğimiz yıl 101.456 ton çamurun yakılmasıyla toplam 13 milyon 680 bin kilowatt saat elektrik enerjisi üretilirken, bugüne kadar üretilen toplam elektrik enerjisi ise yaklaşık 48 milyon kilowatt saati bulmuştur. Bu üretimin 9,5 milyon kilowatt saatini arıtma tesislerinde kullanarak 5,5 milyon TL kazanç temin edilmiştir.
Bir evin ayda ortalama 150 kilowatt saat enerji harcadığını düşündüğümüzde, bu tesisin her gün yaklaşık 51 bin hanenin tüketimine eşdeğer elektrik enerjisi ürettiğini görüyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Alinur Aktaş’ın açıklaması şu şekilde: “Enerjide tam bağımsızlık için şehirlerimizin üzerine düşen çok büyük sorumluluklar var. Bursa olarak bu konuda çok önemli adımlar atıyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak; güneş enerjisi, hidroelektrik, rüzgâr santralleri gibi farklı alternatifleri şehrimize uygulayıp, yenilenebilir enerji noktasında kurumsal adımlar atıyoruz. Metro istasyonlarına uyguladığımız güneş enerjisi ile istasyonlarda kullanılan iç tüketimin %47’si güneşten karşılanmış olacak. Halen iki istasyonda uygulanma tamamlanmış durumdadır.”
Bunların yanında, BUSKİ’nin Doğancı Barajı’ndan gelen suların Doburca Arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra aktarıldığı su depoları girişinde HES’ler kurarak Türkiye’ye örnek bir model oluşturulmuştur. Kente su getiren ana isale hatları içerisinde akan suyun gücünden faydalanarak elektrik enerjisi üreten Büyükşehir Belediyesi su depoları üzerinde HES’ler kurdu.
Yine BUSKİ’ye ait Batı Arıtma, Doğu Arıtma ve su depolarının üzerine konuşlandırılan Güneş Enerji Sistemleri (GES) yatırımı ile güneşten elektrik üretilmektedir. BUSKİ ana isale hatları üzerine kurduğu 3 adet HES ve 4 adet GES yatırımları ile yıllık enerji ihtiyacının yüzde 15’ini karşılar hale gelmiştir.
Bu tesislerde; hizmete alındıkları tarihten bugüne kadar yaklaşık 56 milyon kWh’lık elektrik enerjisi üretilmiştir. Önümüzdeki dönemde BUSKİ marifetiyle 5 adet HES, 3 adet GES tesisi daha hayata geçirilecek olduğu ifade edilmektedir. Bütün bu açıklamalar gösteriyor ki ülkemizde yenilenebilir enerji kaynakları bulunabilir ve değerlendirilebilir. Önceki yazılarımda yukarıda sıraladığımız kaynaklara ilaveten Jeotermal Enerji kaynaklarının da değerlendirildiğini ve jeotermal enerji santrallerinden (JES) elektrik enerjisi üretildiğini belirtmiştim.
Kamu idaresi ve sivil girişimciler bu kaynakları en iyi şekilde değerlendirmelidirler. Gelişmiş ülkelerin bu konuda büyük yatırımlar yaptıklarını biliyoruz. Biz de geri kalmamalıyız.