Sektörel Haberler

Bursa makine sanayi vitrine çıktı

Metal İşleme Teknolojileri, Sac İşleme Teknolojileri ve Otomasyon fuarlarını tek çatı altında buluşturan BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri Fuarları gerçekleştirildi.

Tüyap Bursa Fuarcılık AŞ ve Bursa Ticaret ve Sa­nayi Odası (BTSO) tarafından Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) işbirliğinde KOSGEB ve Bursa Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle dü­zenlenen fuarlara, Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi ev sahipliği yaptı.

Canbolat: Yüzde 80’i yerli ve milli üretici

Bursa Valisi Yakup Canbolat, etkinliğin açılışında fuarların makine imalat sektörünün tüm paydaşlarını kentte buluşturduğunu söyledi.

Canbolat, 4 günlük ticari faa­liyetlerle ülke ve bölge ekono­misine önemli bir katma değer sağlanacağını belir­terek, katılımcıların nere­deyse yüzde 80’inin yerli ve milli üreticilerden oluş­tuğunu vurguladı.

Türkiye’nin makine sa­nayisinde üretici güç oldu­ğunu dile getiren Canbo­lat, şöyle konuştu:

“Robotik sistemlerden 3 boyutlu yazıcı ve tarayıcı­lara, fiber lazer optik kesim makinelerinden CNC tezgahlara ka­dar son teknoloji inovasyon ürünle­rinin sergileneceği fuarda 68 ülke­den 35 binin üzerinde ziyaretçi ağırlamayı umut ediyoruz.

Zengin bir portföye sahip fuarı­mız Türkiye’nin büyüme rakamla­rında kritik öneme sahip imalat sektörünün büyümesi için oldukça önemli fırsatlar sağlamaktadır. Türk makine sektörünün ihracat tu­tarının 23 milyar dolara çıkarak re­kor seviyelere ulaşmasında BUMATECH gibi endüstri­yel fuarların itici gücü öne çıkmaktadır. Her yıl olduğu gibi bu yılki fuardan da ciddi bir ticaret hacminin gerçekleşmesi sektörümü­zün beklentileri arasında yer almaktadır.

Ciddi bir sinerjiye vesile olacağına inandığımız fuara katkı sunan tüm paydaşlarımıza gayretle­rinden dolayı teşekkür ediyorum.

Fuarımız yeni pazarlara açıl­mak ve mevcut pazar paylarını artırmak isteyen için etkin bir ti­caret platformu olurken gerçekle­şecek iş bağlantılarıyla sektörümüze ve dolayısıyla ülkemizin 2022 ihracat bilanço­suna da önemli katkı sağlayacaktır.”

Burkay: Hedefimiz ilk 5

BTSO Başkanı İbrahim Burkay da Bursa’nın bir sa­nayi şehri olduğu kadar fuarcılığın ve kongre turizmi­nin de önemli merkezlerinden olduğunu anlattı.

Makine sek­törünün Türkiye’de 20 mil­yar dolar ihracat rakamını geçen 3 önemli sektörden biri olduğuna dik­kati çeken Burkay, “Dünyadaki top­lam dış ticaretin neredeyse yüzde 25’ini makine sek­törü gerçekleştiriyor. Dünyada 5 ülke bu ihra­catın yüzde 60’ını tek ba­şına gerçekleştiriyor. Bu­gün Almanya’nın makine ihra­catı 300 milyar avronun üze­rinde. Ülke olarak hedefi­miz bu 5 ülke­nin içine gire­bilmek.

Türk sanayi­sinin yerli ve milli makine teknolojisini kabul etmesi ve bunları üretim proseslerinde kul­lanması en büyük itici gücümüz olacak” diye konuştu.

500 milyon dolarlık iş hacmi

Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İl­han Ersözlü ise, BUMATECH çatısı altında 3 farklı fuarı bir arada düzenledik­lerine dikkat çeke­rek, “BUMATECH, sektör içerisinde düzenlenen ma­kine fuarları arasında en güçlü fuarlardan birisi haline geldi. Fuara katı­lım sağlayan firmaların yüzde 70’i ihracatçı firma­lardan oluşuyor. Bu yıl da fuarımıza yo­ğun bir katılım bekliyoruz. İle­tişim çalışma­larının sonuç­larını görüyoruz. Bir­çok ülkeden alım heyeti or­ganize ettik. Toplam 73 ül­keden 35 bin civarında ziyaretçiyi fua­rımıza geldi ve fuarımızın sektörde 500 milyon do­larlık iş hacmi yaratma­sını öngörüyoruz” diye konuştu.

Stratejik konumda

Takım Tezgâhları Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yönetim Ku­rulu Başkanı Fatih Varlık, fuar ile birlikte üretim teknolojilerini daha da ileri seviyelere taşımayı hedefle­diklerini ifade ederek, bölgenin beklentisini karşılayacak bir fuar organize edildiğinin altını çizdi.

Hedef dünya markası

Makine İmalatçıları Birliği Yö­netim Kurulu Başkanı Emre Gencer, makine sektörünün çok sayıda sektörü doğrudan etkile­diğini kaydederek, hedeflerinin çok sayıda dünya markası çıkartmak olduğunu ifade etti.

200’ü aşkın UR-GE görüşmesi yapıldı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından makine ve uzay havacılık savunma sektörlerine yönelik yürütülen Uluslararası Reka­betçiliğin Geliştirilmesinin Destek­lenmesi (UR-GE) projeleri kapsa­mında 30 ülkeden 200’ü aşkın yabancı alıcı Bursalı firmalarla bir araya geldi. Odadan yapılan açıkla­maya göre, BTSO, makine ve uzay havacılık savunma sektörlerine yö­nelik düzenlediği alım heyeti etkin­liği BTSO Hizmet Binası’nda gerçek­leştirildi. Doğu Avrupa, Asya, Afrika ve Orta Doğu başta olmak üzere 30 ülkeden 200’den fazla yabancı alıcı­nın katıldığı alım heyeti etkinliğinde 1000’i aşkın iş görüşmesi yapıldı.

Makine sektörünün Türkiye eko­nomisinin en önemli itici güçlerin­den biri olduğunu kaydeden BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Pandemi sonrası küresel pazarda artan talebi en iyi şekilde değerlendi­ren sektörümüz, 2021 yılını 23 mil­yar dolarlık ihracatla tamamladı. BTSO olarak sektörün ihracat odaklı büyümesini sürdürmesi için önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Ticaret Bakanlığı destekleriyle gerek ma­kine gerekse de uzay havacılık sa­vunma sektörlerine yönelik hayata geçirdiğimiz UR-GE projeleriyle özel­likle KOBİ’lerin ihracatçı olmaları ve yeni pazarlara açılmalarına katkıda bulunuyoruz. Bursa’nın makine sek­töründeki üretim gücü dünya devle­riyle rekabet edebilecek düzeyde. Ancak üretmek tek başına yeterli de­ğil önemli olan ürettiğinizi pazarla­yabilmektir.”