Borsada düşüş devam edecek mi?

Geçen hafta TCMB’daki görev değişimi sonrasında yurt içi piyasalarda volatil bir hafta hakimdi. Yeni başkan ile birlikte fiyat istikrarının rafa kaldırılacağı kaygısı ile başlayan enflasyon görünümüne ilişkin tedirginlik piyasalarda satış olarak fiyatlanmaya başlayınca, özellikle dolar/TL kurunda ani bir yükseliş ve BİST-100’de de ciddi bir geri çekilme yaşadık.


BİST-100 ise haftanın ilk iki gününü çok sert satışlarla geçirdi. İlk iki günde endeks %10’a yakın kayıpla 1528 puan seviyesinden 1256 puana kadar geriledi. Bu günlerde Borsa İstanbul’da sert satışlar sonrasında endekse bağlı devre kesici sistemi birçok kez devreye girerek kayıpları önlemeye çalışsa da borsa yatırımcısının zarar-kes (stop-loss) emirleriyle satışların dip seviyelerine ulaştığı görüldü. Açığa satış tedbirleri bile endeksteki düşüşü engelleyemedi. Bu gelişmelerle birlikte BİST-100 son bir yılın en yüksek değer kaybını yaşadığı haftayı %9,6’lık düşüşle 1382 puandan kapadı.
BİST-100’ün geçen hafta sert düşmesinin en önemli nedeni yabancıların banka hisselerindeki yoğun satışlarıyla beraber bankacılık endeksinde yaşanan sert düşüştü. Bankacılık endeksi bu haftayı %18,53’lük kayıpla 1090 puan seviyesinden kapadı.
Peki neden bankacılık endeksi bu denli sert geriledi? Ekohaber TV’nin Youtube Kanalında yayınlanan “Piyasa Analizi” programında neredeyse her hafta dile getiriyorum, bankacılık endeksinin son dönemlerdeki performansı zaten çok iyi değildi.
Haliyle bu son belirsizlikle beraber banka hisseleri adeta çakıldı. Bankacılık hisselerindeki satıcılı seyrin en temel nedeni banka karlılık oranlarının beklenilen altında gelmesiydi.
TCMB’de yeni dönemle birlikte büyüme öncelikli bir ekonomi politikasının masada olacağı görüşü sonrasında bankaların karlılıklarının daha da düşeceği düşünüldüğünden, yatırımcılar 2020 yılı gibi 2021’in de bankalar için “kar değil ar yılı” olacağını fiyatladılar ve bu hafta banka hisselerini daha yoğun satmaya başladılar.
BİST-100’de geçen hafta yaşanan sert satışların bir diğer nedeni de hiç kuşkusuz TL varlıklarında yaşanan ciddi değer kaybının endeks üzerinde yarattığı baskıydı. Öte yandan pandemiyle birlikte borsaya yeni giriş yapan yatırımcıların yaşadığı panikte endeksin seyrini olumsuz etkiledi.
Bu yeni yatırımcı pandemi boyunca borsalardaki yükselişle kazanmaya alışmış ve hiç kayıp yaşamamış bir grup. İlk kez bu denli yüksek bir düşüşle karşılaşınca bir panik havası ile sert satış yapmaları da BİST-100’de ciddi bir kayba sebep oldu.
Peki önümüzdeki günler BİST-100’de durum ne olur? Endekste geri çekilmelerin sınırlı kalabilmesi için 200 günlük hareketli ortalama olan 1334 düzeyinin üstünde kalması gerek. Eğer bu seviyenin üzerinde tutunmaya devam ederse endeksteki geri çekilmeler çok sınırlı düzeyde kalacaktır.
Bu nedenle aşağı yönlü hareketlerde 1334 ilk önemli destek seviyesi olacak. Ardından 1302 ve 1278 destek seviyelerinin takibi de hayli önemli.
Bu destek seviyelerinin altına sarkmalarda satışlar daha da sertleşebilir. Yukarı yönlü yükselişlerde 1407 ve 1430 önemli direnç seviyeleri olacak. Bu seviye üzerinde kapanışlar bizi 1460 hayli kritik direnç seviyesine taşıyacaktır.
Önümüzdeki günlerde tepki alımlarının güçlenmesi endekste hızlı bir toparlanma görülebilir. Endeksteki toparlanma da ABD 10 yıllık faizlerinin ve dolar endeksinin seyri dış etken olarak hala belirleyici. İçeride de BİST-100’deki toparlanma için özellikle bankacılık endeksine büyük görev düşüyor.
BİST-100’de pozitif görünümün devam etmesi için bankacılık endeksinin kısa vadede 1400 ve orta vadede de mutlaka 1500 kritik seviyesini aşması gerekiyor. Bu hafta Çarşamba günü yaşanan toparlanmada BİST-100’e diğer haftalarda olduğu gibi yine sanayi endeksi destek verdi.
Ama daha önce de söylediğim gibi sanayi endeksi çok yoruldu ve gidecek alanı kalmadı. Velhasıl BİST-100’de ciddi bir toparlanma ve yükseliş eğilimi için eskisinden daha çok bankacılık endeksindeki yükselişe ihtiyaç var. Ne dersiniz bankacılık endeksi o çok beklenen atılımını artık yapabilecek mi?