Boeing, tam 80 yıldır Türkiye’de faaliyette

Dünyanın en büyük ve en eski sivil ve askeri maksatlı uçak üreticilerinden olan The Boeing Company, William Edward Boeing tarafından 1916’ds Washington eyaletinde kurulmuş.

107 yıllık bir geçmişi olan Boeing şirketinin Türkiye’deki ilişkileri tam 80 yıldır kesintisiz sürmektedir.

Türk hava taşımacılarının ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin güveninin yanı sıra Türk sanayicileriyle kurduğu ortaklıklarla Boeing, Türkiye’nin hızla büyüyen sivil ve askeri havacılık sektörünü destekliyor.

Eylül 2015’ten bu yana Boeing’in Türkiye Genel Müdürü ve Ülke Temsilcisi olarak görev yapmakta olan Ayşem Sargın, Boeing’in ülkemizdeki strateji, entegrasyon, büyüme ve verimlilik çalışmalarını büyük bir başarıyla yönetmektedir.

Boeing, Türk havacılık sektörünü küresel bir oyuncu haline getirme amacıyla, 2017 yılında Boeing Türkiye Milli Havacılık Planını hayata geçirdi. Milli Havacılık Planı, Boeing ile Türkiye arasındaki ilişkiyi stratejik ortaklığa taşımış, birlikte büyümek için işbirliği çerçevesi oluşturmuştur. Milli Havacılık Planı, Türk havacılık sektörünün sürdürülebilir büyümesini ve küresel rekabetçiliğini arttırmak için sanayi geliştirme, teknoloji işbirliği, bölgesel servis ortaklığı ve ileri kabiliyet geliştirilmesi gibi alanları kapsıyor.

Boeing’in bugüne kadar Türkiye’deki iş hacmi 1,8 milyar Dolara ulaşmıştır. Şirket, Türk havacılık sektöründe doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlamaktadır.

BOEING TİCARİ UÇAKLAR

Türkiye’nin dünyadaki kritik konumu, İstanbul Yeni Havalimanı ile artan yolcu trafiği ve Türkiye’deki havayollarının genişleme stratejisine bağlı olarak, Boeing Türkiye’de sivil havacılık alanında güçlü büyümesini sürdürmektedir.

Başta Türk Hava Yolları olmak üzere, halen 300’den fazla Boeing uçağı Türkiye’deki havayolu şirketlerinde uçmaktadır. Boeing ile THY arasındaki köklü işbirliği, THY’nin ilk DC-3/C-47 uçaklarını teslim aldığı 1945 yılında başlamış olup, halen sürmektedir. 1960’lı yılların sonunda, THY’nin filosuna katılan DC–9, DC–10 ve Boeing 707 uçakları ile THY’de jet uçakları dönemi başlamış, yıllar içinde Türkiye’deki diğer havayolu şirketleri de 727, 757, MD–80 ve 737 ve 777 uçaklarını da kullanılmaya başlayarak modern uçak filolarını genişletmeye devam etmiştirler.

Türkiye’nin ulusal ve bayrak taşıyıcı şirketi Türk Hava Yolları’nın bakım, onarım ve modifikasyon merkezi olan Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. (THY Teknik) ise bölgemizdeki farklı ülkelerin Boeing 737 uçakları için dünya standartlarında bakım yapan önemli bir merkezdir.

Boeing’in, THY Teknik ile 2018 yılında imzaladığı Küresel Filo Bakım Anlaşması kapsamında THY Teknik, hat bakımı, ağır bakım, komponent bakım ve onarım hizmetleri de dahil olmak üzere Boeing müşterilerine birçok hizmeti verecek durumdadır.

Boeing teknisyenlerin, sertifikasyon ve eğitimleri konusunda da THY Teknik ile işbirliği yapmaktadır.

Boeing’in Türkiye’deki diğer önemli paydaşları SunExpress (THY ve Lufthansa ortaklığı) ve Pegasus Havayolları ile olan işbirlikleri de daha da artarak gelişmektedir.

TEDARİKÇİLER VE ORTAKLIKLAR

Boeing, bir üretim üssü ve teknoloji ortağı olarak gördüğü Türkiye’de,

TAI, Havelsan, Aselsan, Ayesaş ve Selex gibi birçok Türk firmasıyla ortak çalışma yaparak, Türkiye’deki tedarik zincirini genişletti. TA, Kale Aero, THY’nin iştiraki Turkish Cabin Interiors (TCI) ve Turkish Seat Industries (TSI) başta olmak üzere Boeing’in Türkiye’deki tedarik zincirinde 20’den fazla firma yer almaktadır. Bugün üretilmekte olan tüm Boeing ticari uçaklarında Türkiye’den bir parça bulunmaktadır. TA ve Kale Aero 1997’den bu yana Boeing’in ticari uçak programlarına katılmakta. Boeing, Türkiye dışındaki tedarikçilerini de Türkiye’ye yatırım yapmaya teşvik etmiş, bu kapsamda PFW, Fokker Elmo, Alenia ve SpiritAerosystems’in de aralarında bulunduğu global ölçekteki kilit tedarikçiler Türkiye’de yatırım yapıp istihdam ve iş imkanı sağlamaktadır.

EĞİTİM VE SOSYAL SORUMLULUK

Boeing’in Türkiye’deki faaliyetleri arasında, İstanbul’da Boeing Türkiye Mühendislik ve Teknoloji Merkezi, THY işbirliğiyle Boeing Türkiye Pilot Eğitim Merkezi ve Savunma Sanayii Başkanlığı ile Boeing Türkiye Sanayi Geliştirme Programı da yer almakta.

Boeing, Türkiye’de ticari faaliyetler dışında AÇEV, TEGV, LÖSEV, Bilim Kahramanları Derneği, Girişimcilik Vakfı gibi sivil toplum kuruluşları ve İTÜ, ODTÜ ve Anadolu Üniversitesi gibi üniversitelerle birlikte çalışarak eğitim alanında önemli projelere imza atmıştır. 40’tan fazla şehirde 200’den fazla sosyal sorumluluk projesine imza atan Boeing’in ana hedefi, Türkiye’ye sosyal alanlarda katkıda bulunmak ve ülkemizin hızla büyüyen havacılık sektörünün ihtiyacı olan insan kaynağının yetişmesine destek olmaktır. Bütün yabancı şirketler hep almaya değil, Boeing gibi biraz da vermeye gelse.

Mutlu yarınlar Türkiyem..