BESAŞ HEDEF BÜYÜTTÜ

30 yıldır Bursalılara ekmek üreten Besaş,
faaliyetlerine 2010 ile birlikte yeni hedefler ekledi. Besaş Genel Müdürü Bayram Yıldız, yeni üretim bandı sipariş
ettiklerini, böylece
yepyeni ürünlerin üretimleri için kolları sıvadıklarını anlattı. Yıldız ile, Besaşın kuruluşundan bugüne yakın tarihini ve yeni hedeflerini konuştuk. Yeni bir fabrika arsası arayışında olduklarını ifade eden Bayram Yıldız, komple taşınmayı
düşündüklerini de vurguladı.

Sercan USLUBAŞ
Besaş Genel Müdürü Bayram Yıldız, Türkiyenin en kaliteli ve ucuz ekmeğini üreten kuruluşların başında gelen kurumun geçmişi ve bugününü EKOhabere anlattı.
"Besaş, 1979 yılında fırınlardaki grevden doğan bir zaruretten dolayı kuruldu. 1983 yılında da 2 tünel fırınla aktif bir şekilde faaliyete geçti. Tünel fırınlarının her birinin 24 saatlik çalışma performansı var ve 60 bin civarında da ekmek üretiyor. Yani o dönemde aşağı yukarı 2 fırın 24 saat çalıştığında 120 bin ekmek üretiliyordu. O yıllarda insanlar biraz da fırınlara kızdığı için, lokantaların aşırı bir hücumu olmuş. Aslında baştan üretim kapasitesine göre o üretim az gelmiş. Arkadaşlarımız çok zor şartlarda ekmek satmışlar. O zamanlar bakkallara bile sattığını sat, satmadığını ben geri alırım deniyormuş. Çok sıkıntılar yaşanmış. Çünkü kapasitesi büyük olarak kurulmuş tesisin. Tabi halk da böyle bir duruma alışık değilmiş.
BESAŞ, AMACINA TAM OLARAK ULAŞTI
Ama şu anda geldiği noktada Besaş, gerçekten kuruluş amacının gayesine hizmet eden bir kuruluş haline geldi. Esas amaç zaten Bursadaki ekmek fiyatlarını dengelemekmiş. Bunu hakkıyla yeterince yapıyor. Çünkü Bursada 25 kuruştan 1 TLye kadar, hatta gramajı biraz daha artırarak daha yüksek fiyatlardan da ekmek satılıyor. Herke kendi bütçesine göre ekmek bulabiliyor. Mesela halk ekmek gibi belediye kuruluşlarının olmadığı yerlerde, örneğin Gemlikte şu anda ekmek 75 kuruştan aşağı değil ve 300 gram. Bizim ekmeğimiz ise 400 gram ve 50 kuruş. Yani piyasadaki ekmekler hem pahalı, hem de gramajları düşük. Biz onlara göre aşağı yukarı yüzde 33 daha ucuzuz. Bildiğiniz gibi bir günde 5-10 ekmek alan aileler var. Elbette bu fiyatlar bu ailelerin bütçesine çok büyük katkı sağlıyor.
BESAŞIN GÖREVİ DENGEYİ KURMAK
Burada Besaşın diğer bir görevi, ekmek fiyatlarını dengede tutmanın da ötesinde diğer fırınlara teknolojide önderlik yapmak. Ekmek çeşidini artırarak diğer tesislere de örnek teşkil etmek. İnsanlara sağlık ve hijyen şartlarına uygun ekmek üretmek. Bunu da hakkıyla yerine getirdiğimiz düşüncesindeyim. Ama tabiki hem teknolojinin hem de temiz ve sağlıklı ekmek üretmenin bir sınırı yok. Ayrıca zevkin de bir sınırı yok.
BEŞİNCİ ÜRETİM BANDI GELİYOR
Şimdi beşinci üretim bandını kuruyoruz. Bu yatırımla ilgili ihaleyi geçen ay gerçekleştirdik. Faaliyete geçmek için de 2,5 aylık bir süresi var. Bu süreden sonra en azından deneme üretimine geçeriz diye düşünüyorum. Bu bantla birlikte Avrupada baget ekmek diye tabir edilen uzun ekmeğe benzeyen mısır ekmeği, patates karışımlı ekmek gibi birçok farklı ekmek çeşidi yapmak istiyoruz. Bursadaki ekmek fiyatlarını yerinde tutma ve kontrol etme anlamında Besaş, hedeflediği noktaya geldi. Bursada bazı fırınlar var, 30 yılı aşkın bir zaman dilimini geride bırakan. Öncelikle bu sene onlara bakım yapacağız. Bir fırının bakımı nereden baksanız 1 ay sürer. Bu sebeple de 2010 yılı içerisinde farklı bir şey üretme söz konusu olmayabilir.
ÜRETİM 5 YILDA 5 KAT ARTTI
Yıllar içerisinde Besaşın yönetiminde kurumsal çizgi yakalanmış diye düşünüyorum. 4 fırının 2003 yılındaki üretimi yıllık 14 milyon 500 bin imiş. Şu anda yine 4 fırınımız var ama üretimimiz 72 milyon 500 bin. Elbette bu arz-talep dengesi ile doğru orantılı.
MAĞDUR VATANDAŞLARA EKMEK BÜFESİ VERİYORUZ
Bursada şu anda Besaşın 170 tane kendine ait belediye tahsisli satış noktası var. 280 civarında da bakkal ve markete satışımız var. Ancak yeni yönetim kurulu kararımıza göre artık bakkal ve marketlere ekmek vermeyeceğiz. 4-5 kasa ve altında ekmek satan bakkal ve marketler ile olan işbirliğimizi de yılbaşı itibariyle kestik. Bu durumdan bir sosyal proje çıkarmayı amaçlıyoruz. Mağdur olan vatandaşlarımıza ekmek büfeleri vererek onlara iş imkanı sağlamayı amaçlıyoruz. Böylece yeni semtlerde 2010 yılında 20-30 büfe açmayı amaçlıyoruz.
EKMEK DÜNYASI ŞUBELEŞİYOR
Madem ki Besaşın hedefi un ve unlu mamuller... çeşitliliği artırmak istiyoruz. Şu anda un, mantı, makarna ve günlük yumurta satıyoruz. Satışlarımız ve talepler iyi gidiyor. Neticede Besaş bir markadır. Halkımız bize güvenmiş, biz de o güvene layık olmaya çalışıyoruz. Çok büyük bir titizlikle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ekmek Dünyası mağazamızı Bursada üç büyük ilçemiz olan Osmangazi, Yıldırım ve Nilüferde birer tane olmak üzere prestij şubeler olarak artırmak istiyoruz.
YENİ FABRİKA ARSASI ARIYORUZ
Bulunduğumuz yer bize şu anda oldukça dar geliyor. Şu anda olduğumuz merkez çok kıymetli bir mevkide bulunuyor. Belediye Başkanımızdan yeni bir yer ile ilgili bir talebimiz oldu. Bursa doğu-batı anlamında genişleyen bir kent olduğu için biz de bu ikisinin arasında bir yer bakıyoruz. Böyle bir yer bulduğumuz takdirde mevcut fabrikamızı da oraya taşıyacağız. Bu sebeple de biraz büyük bir yer bakıyoruz, ortalama 60 dönümlük bir arsa olsun diye düşünüyoruz.

Sayı: 717 - Sayı'nın Kapağı