Kaliteye yolculuk köşemizde iş dünyasının sıkça kullandığı ve evrensel niteliği olan teknik ve araçları sizlerle buluşturmaya devam ediyoruz. Bu haftamızın konusu Pareto Analizi ya da diğer adıyla “80/20 kuralı.”
İtalyan ekonomist Vilfredo Pareto 1897 yılında gelir dağılımının eşit olmadığını göstermek amacıyla bir formül geliştirmiştir. Ardından 1907 yılında Pareto’nun teorisine benzer bir teoriyi Amerikan iktisatçı M.C. Lorenz grafik olarak kullanmıştır. İki iktisatçının kullandığı hayatın geneline uygulanabilecek bu oran “80/20 kuralı” olarak açıklanmıştır. Bu prensibe göre uygunsuzlukların çok büyük bölümü belli birkaç sebebe dayanmakta ve bu sebeplerin tespiti, sorunların giderilmesinde kilit rol oynamaktadır. Pareto; Problemlerin büyük bir kısmının genellikle birbiri ile bağlantılı az sayıdaki ancak baskın nedenden kaynaklandığını ifade eder. Bu kalite aracı, “problemin %80’lik kısmına %20’lik aktivitenin neden olması ve bu önemli %20’lik payın üzerinde yoğunlaşılması” anlamına gelmektedir.
Pareto analizi 4 farklı şekilde düzenlenebilir.
•Maliyet gruplarına göre
•Bölümlere göre
•Ürünlere göre
•Diğer gruplamalara göre
Pareto analizinin yararları:
•Probleme en önemli
etkiye sahip faktörü
belirlemek,
•Problemleri listelemek,
sebeplerini saptamak,
•Önem sırası
oluşturmak,
•Hata sayısını
belirlemek,
•Her bir problemin
oranlarını görmek,
•Takım çalışmalarında
ortak karar almak.
Örneklerle açıklarsak;
•Bir işletmede yeni fikirlerin %80’i, çalışanların %20’sinden gelir.
•Bir yöneticinin zamanının %80’ini, çalışanların %20’lik bir kesimi alır.
•Şikayetlerin %80’i, ürün ve hizmetlerin %20’lik bir kesimiyle ilgilidir.
•Bir işletmedeki çalışanların %20 si, kendisinden beklendiği performansta çalışır.
•Bir işletme elde ettiği karın %80’i müşterilerin %20’lik kesiminden elde edilir.
•Telefon görüşmelerinizin % 80’ini, rehberinizdeki % 20’lik kısımla yaparsınız.
•Bir yerdeki insanların % 20’si, problemlerin % 80’ine sebep olur.
•Başarının %80’i kullanılan zamanın %20’sinde üretilir.
Özet: Hem iş hem de günlük hayatımıza uyarlayabileceğimiz bu kural sayesinde; işlerimizde %20’lik girdiyi fark ederek, zamanımızı, enerjimizi, paramızı, zihnimizi bu %20’lik kısma harcayarak, beklenilenin üstünde başarılı sonuçlar elde edebiliriz.

Beyçelik Gestamp Mühendislik ve Bilgi Teknolojileri Direktörü Kutlu Şahin’e Pareto Analizi hakkında görüşlerini sorduk
“İnsanın bütün çabası; parçası olduğu yaşamı anlamak ve anlamlandırabilmektir. Bunu yapabilmek için irdelemeye, analiz etmeye ve nihayetinde matematikselleştirmeye ihtiyaç duyar. İşte bu çabanın ürünlerinden biri de Pareto’dur. Pareto analizi sayesinde olayların ve problemlerin analizi ve çözümleri daha etkin ve daha verimli olur. Sınırlı kaynakları Pareto sayesinde en doğru ve sonuçlara en fazla etki edecek şekilde kullanmak modern yaşamın ve ekonominin de temelini oluşturur. Bu nedenle tüm kuruluşlar için önemli yönetim araçlarından biridir. Pareto’yu en çok problem çözüm süreçlerinde kullansak da aslında çok daha geniş kapsamlı ve içinde olumlu /olumsuz pek çok yaşam gerçeğini de barındıran bir kavram olarak görüyoruz. Zaten ilk ortaya çıkış sebebi de yine olumsuz bir gerçek olan gelir dağılımındaki eşitsizliklerin vurgulanmasıdır. Yaşamın olumlu gerçekleri için Paretoy’u etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz. Umarım yaşamın tüm olumsuz gerçekleri için Paretoy’u haksız çıkaran ve normal dağılım ile matematikselleştirmeye başladığımız günler de gelir.”

OİB MTAL Ulusal Kalite Hareketi’ne katıldı
KalDer tarafından kurumların kurumsallaşma düzeyini artırmak ve sürdürülebilir rekabetçi bir güce sahip olmalarını sağlamak amacıyla 1998 yılından itibaren yürütülen Ulusal Kalite Hareketi’ne yeni kurumlar katılmaya devam ediyor.
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, mükemmelliğin temel kavramlarını benimseme konusundaki kararlılıklarının göstergesi olarak Ulusal Kalite Hareketi çalışmalarına başlamak için ilk adımı attı. Okul kurucu, yöneticileri, çalışanları ve KalDer yöneticilerinin katılımı ile imza töreni düzenlendi. OİB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen “Ulusal Kalite Hareketi İyi Niyet Bildirgesi” imza törenine; Okul Müdürü Metin Sezer, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem Tüfekci, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Bülent Altıntaş, OİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Sabuncu, UİB Genel Sekreteri Mümin Karacakayalılar, KalDer Bursa Yönetim Kurulu Başkanı Emin Direkçi, Genel Sekreter Aykan Kurkur, Ödül Yürütme Kurulu Başkanı Sadettin Çiçek, EFQM Yöneticisi Ebru Yalçın Gürük katıldı.

Gündemden Madosan, Avusturyalı Umdasch
The Store Makers ile Ortaklık İçin Anlaştı
Bursa’da faaliyet gösteren ve ürettiği ürünleri dünyanın 74 farklı ülkesine ihraç eden Madosan Raf Sistemleri A.Ş. ile Avusturya’nın en eski aile şirketlerinden olan Umdasch The Store Makers ortaklık için anlaştı. Umdasch Group AG, 70’ten fazla ülkede grup olarak 180’in üzerinde şubesi ile faaliyet gösteriyor. Madosan Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Saygın, “Değerleri bu denli bizimle örtüşen bir firma ile güçlerimizi birleştirmek gücümüze güç katacak” dedi.

AjandaKalDer, eğitim faaliyetleri ile iş dünyasının çözüm ortağı olmaya devam ediyor. KalDer Akademi çatısı altında planlanan eğitimlerden yakın tarihli olanlar şu şekilde:
• ‘Beynin Etkin Kullanımı’ Eğitimi, 20 Ocak
• ‘E-Ticaret’ Eğitimi:, 26 Ocak
• ‘Çeviklik’ Eğitimi: 28 ve 30 Ocak

Karikatür

7. KalDer Bursa
Uluslararası Karikatür Yarışması

Sanatçı:
Ramazan Özçelik

Türkiye Kalite Derneği, KalDer Bursa Şubesi tarafından hazırlanmıştır. [email protected] / ww.kalder.org