Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Ku­rulu (BDDK) tarafından “Yabancı Para Net Genel Pozisyon/Özkaynak Stan­dart Oranının Bankalarca Konsolide ve Konsolide Ol­mayan Bazda Hesaplan­ması ve Uygulanması Hakkında Yönetmelik”te yapılan değişiklikler, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Değişiklikler kapsa­mında, bankaların ya­bancı para net pozisyonunun öz kaynağa oranı alınarak hesaplanan standart oran aşağı yönlü revize edildi.

Enflasyon rakamları açıklandı Enflasyon rakamları açıklandı

Buna göre, mevcut uy­gulamada yüzde 20 düze­yinde belirlenmiş olan standart oran yüzde 5’e in­dirildi. Söz konusu değişik­lik, 9 Ocak 2023’ten itiba­ren yürürlükte olacak.

Öte yandan, yapılan de­ğişiklikle kurula, standart oranları, bu yönde alına­cak karar tarihi itibarıyla 4 katına kadar artırma veya en erken bu yönde alına­cak karar tarihini mütea­kip 1 ay sonra yürürlüğe girecek şekilde 4’te 1’ine kadar indirme yetkisi tanındı.

Yönetmelik, bankaların döviz varlık ve yükümlü­lükleri arasındaki ilgi ve dengelerin kurulmasını, ayrıca öz kaynaklarıyla uyumlu bir seviyede döviz pozisyonu tutmasını temin etmek amacıyla uy­gulayacakları net döviz po­zisyonun öz kaynağa oranına ilişkin usul ve esasları belirliyor.

Editör: TE Bilisim