Ayurvedik tıpta zencefil oldukça popüler bir bitki ve baharattır. Bitkinin kök yumruları taze veya kurutulup öğütülmüş halde kullanılır. Sindirim ve solunum sistemine etkili olduğu belirtilir.
Etkileri uyarıcı, terletici, balgam söktürücü, gaz giderici, kusmayı engelleyici ve ağrı kesici olarak listelenmiştir. Soğuk algınlığı, grip, sindirim sorunları, kusma, geğirme, karın ağrısı, larenjit, artrit, hemoroid, baş ağrısı ve bazı kalp hastalıklarında kullanım yeri vardır.
Zencefil inflamatuvar deri hastalıkları, yüksek ateş, ülser veya kanamalı durumlarda kullanılmamalıdır.
Ayurveda’da zencefil wishwabhesaj “evrensel ilaç” olarak adlandırılır. Hatta 4 ölçü taze zencefil suyuna 1 ölçü zencefil tozu eklenerek karıştırılır ve koyu marmelatımsı kıvama gelince minik fasulye taneleri gibi hazırlanır ve günde 3 tane içilir. Bal ile zencefil kapha beden tiplerini rahatlatırken, tuzla zencefil vata beden tiplerine uygundur. Kuru zencefilin ısıtıcı özelliği daha fazladır. Kapha bedende balgam sökücü ve sindirimi uyarıcı olarak kullanılır. Taze zencefil ise kuruya göre daha fazla terletici, soğuk algınlığı, öksürük, kusma için daha etkilidir.
Karında gaz ve krampları, soğuğa bağlı adet sancılarını hafifletir ve baş ve eklem vb ağrılarında ağrıyan bölgeye dışardan uygulanabileceği belirtilir. Zencefilin ağrı kesici özelliği bilimsel çalışmalarla gösterilmektedir ama tedavide henüz yeri yoktur.
Ben zencefili kış aylarında dilimleyerek, karanfil, kakule, karabiber ve tarçın ekleyerek yaptığım çayla tüketiyorum. Günde bir fincan yeterlidir. Ayrıca yine kış aylarında toz zencefil, toz zerdeçal, toz karabiberi, bal ve zeytinyağı ile karıştırarak macun kıvamına getiriyor ve ondan her gün bir küçük tatlı kaşığı tüketiyorum. Ya siz?
Dengede ve Mutlu Kalın!
Kaynak: The Yoga of Herbs. Yazarlar: Dr. David Frawley ve Dr. Vasant Lad