Finans

ATA KARNESİ KAPSAMINDA GELEN EŞYALAR

ATA KARNESİ KAPSAMINDA GELEN EŞYALAR

ATA karneleri Uluslararası Geçici İthalat Sözleşmesi (kısaca İstanbul Sözleşmesi) ve Ekleri kapsamında, taraf ülkeler arasında, başka herhangi bir belgeye gerek duyulmaksızın, eşyanın geçici olarak ithalat ve ihracatını sağlayan gümrük belgesidir. Bu belge genellikle makinelerin, fabrikaların, taşıma araçlarının kurulması, denenmesi, hizmete girmesi, muayenesi, kontrolü, bakım veya tamiri için gerekli malzeme, örneğin; - ölçü, muayene veya test alet ve cihazları (ısı, basınç, mesafe, yükseklik, satıh, hız, vb. ölçmeye mahsus aletler) elektrik cihazları (voltmetreler, ampermetreler, ölçü kabloları, komparatörler, transformatörler, kayıt cihazları, vb.) ve gabarilerden oluşur. Genellikle yabancı Montörlerin yatırım malları montajı sırasında getirdikleri malzemelerin test cihazlarının buna benzer eşyanın geçici girişini, gümrük vergisiz sağlayan bir belgedir.

Denetim kurulunda görev yaptığım enerji şirketinin Gaz Türbininin bakımını sözleşme gereği yurtdışından gelen görevliler yapıyorlar. İşin neden geciktiğini sorduğumda Gaz Türbininin bakımını yapacak olan mühendislerin mesleki malzemelerini gümrükten çekemediklerini öğrendim. Dış ticaretten sorumlu mühendisle ve gümrük müşaviri ile görüştüm. Gaz türbininin testlerini yapacak olan hassas test ölçüm alet ve diğer mesleki malzemenin ATA karnesi kapsamında geldiğini ama ilgili gümrük idaresinin bu malzemeleri kısmi muafiyet kapsamında çekmeleri için yönlendirdiklerini öğrendim. ATA karnesi kapsamında gelen malzemelere kısmi muafiyet kapsamında gümrük vergisi ödememizin söz konusu olmadığını, mevzuatın çok açık olduğunu ilgili gümrük müşavirine anlattım. Onlarda konuyu Atatürk Hava Limanı Gümrük Müdürüne aksettirdiler. Gümrük müdürü konuyla ilgilenerek sorunun ilgili servislerinden çözümünü sağladı.
Çünkü mevzuat çok net ve açık . Ata karnesi kapsamında gelen eşyaya tam muafiyet uygulanır vergiye tabi değildir. Konuyla ilgili düzenleme Gümrük Yönetmeliğinin 382. maddesinde yapılmıştır. Buna göre ;

(1) Gümrük idaresi, Eşyaların Geçici Kabulü İçin ATA Karneleri Hakkındaki Gümrük Sözleşmesi veya Geçici İthalat Sözleşmesine taraf bir ülke tarafından düzenlenmiş, kapak sayfasının ilgili bölümü çıkış ülkesi gümrük yetkilileri tarafından onaylanmış ve Türkiye Gümrük Bölgesinde geçerli olduğu anlaşılan karneleri kabul eder.
(2) Geçici ithalatın ATA karnesi kapsamında yapılması halinde, ayrıca başka bir belge ve teminat aranmaksızın işlem yapılır.
(3) Taraf olduğumuz uluslararası sözleşme hükümlerine göre düzenlenmiş ATA karnesinin ibrazı rejim için izin talebi ve karnenin tescili ise, geçici ithalat rejimine giriş izni olarak kabul edilir. Hükmünü amirdir.

Yine Gümrük Genel Tebliği Geçici İthalat Seri No:4 ün dördüncü maddesinde rejimin işleyişi izah edilmiştir. Aynı tebliğin 6. maddesi uyarınca EK B2 kapsamındaki eşyalara geçici ithal tarihinden itibaren, karne hamilince daha kısa süre talep edilmemesi halinde karne geçerlilik süresi kadar yurtta kalma süresi verilir. denilmektedir.

Değerli okuyucular; görüldüğü 382/2 maddesi çok açıktır. Değil Gümrük Vergisi teminat bile alınmamasını hüküm altına almıştır.


Not: Yazılarımı web adresim: www.ahmetozenalp.com ve blog adresim: http://ahmetozenalp.blogspot.com dan takip edebilirsiniz.

Sayı: 862 - Sayı'nın Kapağı