Altı yıl sonraki fuar için bugünden kollar sıvandı

Geçen haftanın ilk gününü kalabalık bir gazeteci gu­rubuyla Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sela­hattin Gürkan’ın davetlisi olarak bu güzel kentte geçirdik.

Expo 2028’in Malatya’da yapılacağı müjdesini bizlerle paylaşmaktı amacı.

Sergi, teşhir anlamına gelen exposition kelimesinin kı­saltması olan “EXPO” adıyla dünya fuarları yıllardır düzen­leniyor.

Merkezi Hollanda’da olan Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) tarafından her yıl başka ülke ve şehirde düzenlenen fuar, bu yıl Expo 2028 adıyla Ma­latya’da yapılacak. Tam altı yıl sonra yapılacak bu fuar için bugünden hazırlık yapmak bu işe çok önem verildiğinin bir göstergesi olsa gerek.

Malatya 810 bin kişilik nüfusuyla Doğu Anado­lu’nun önemli şehirlerin­den biri.

Türkiye Cumhuriye­ti’nin kurtuluş ve kuruluş mücadelesinde önemli bir yeri olan ikinci cum­hurbaşkanı İsmet İnönü her ne kadar burada doğmadıysa da bu top­rakların evladıdır. O yıl­larda ülkenin kaynakları yetersiz olduğu için yatı­rımlar konusunda pozitif ayrımcılıktan nasibini alamayan bu kent, doğum yeri Malatya olan sekizinci Cumhurbaş­kanı Turgut Özal döneminde adını layıkıyla duyurdu.

Son 20 yılda iktidar partisine yeterli oy desteği veren Malatya yatırımlardan da yeterince faydalanmış diyebili­riz. Kentin birçok yerinde yapılan fabrika inşaatları sana­yinin ulaşacağı noktayı gösteriyor.

Şehrin sadece kayısıdan (yerel adı miş miş) ibaret ol­madığı tekstil ve turizmden de pay alması gerektiği için Expo 2028 organizasyonuna büyük önem veriliyor.

Aslında Expo’ya kadar geçecek altı yılda Malatya kültür, tarih ve sahip olduğu değerlerini tanıtmaya gayret ede­cek.

Vali Hulusi Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sela­hattin Gürkan’ın uyumlu bir işbirliği sergilemesi, 5 bin yıl­lık geçmişe sahip ve aralıklarla da olsa 90 yıldır kazı çalışmaları süren Aslantepe Höyüğü’nü dünyaya tanıt­mayı hedeflemektedir.

Yakın il ve ilçelerden göç alan Malatya, yıllardır çok göç verdiği için büyümesini tam gerçekleştiremeyen kadim bir kent.

Başkan’ın “Bugüne kadar toplam 62 bin pasaport veril­miş. Bunun 58 bini hac için, geri kalan 4 bini de diğer ile­tişimler için olmuş” sözleri asıl gerçeği anlatıyor.

Expo 2028 fuarını bir araç olarak görüp tanıtım ama­cına hizmet için kentin tüm dinamikleri harekete geçmiş. Devlet ve yerel yönetim işbirliğinin yani sıra sivil toplum kuruluşları başlatılan bu tanıtım seferberliğinde yerini almış, üzerlerine düşen vazifelere hazır halde bekliyorlar.

Malatya’yı daha ileri taşımak için iyi bir performans ser­gileyen Başkan Gürkan bu fuar için kente tam 2 milyon ziyaretçi bekliyoruz derken gözleri ışıldıyordu.

Fakat, bu kadar ziyaretçinin beklendiği Malatya’daki havalimanının, konaklama tesislerinin, kent içi ulaşımın yetersizliği ele alınıp halledilmesi gereken konular.

Askeri amaçla da kullanılan ve 7. Ana Jet Üs Komutan­lığı’nın da yer aldığı Malatya Erhaç Havalimanı’nda 2022 yılının ilk 11 ayında iç hatta 4 Bin 646, dış hatta 141 olmak üzere toplamda 4 Bin 787 uçak trafiği gerçekleşti­rilmiş. Havalimanı, iç hatta 596 Bin 803, dış hatta ise 15 Bin 701 olmak üzere toplamda 612 Bin 504 yolcu ağırla­mış. Yıl sonunda 650 Bin kadar olacak iç hat ve dış hat yolcu sayısı bu şehir için azdır.

Malatya Havalimanı’ndan haftalık uçuş programı ise şu şekilde gerçekleşiyor.

THY İstanbul Havalimanı’na 15 sefer, AnadoluJet Esen­boğa Havalimanı’na yedi sefer, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na yedi sefer, Pegasus İstanbul Sabiha Gök­çen Havalimanı’na altı sefer, Sun Ekspres İzmir Adnan Menderes Havalimanına dört sefer ve Antalya’ya da iki sefer yapılmaktadır.

Bu rakamlara bakınca Sayın Belediye Başkanı’nın 6 yıl sonrası için bile 2 milyon misafir gelecek beklentisini çok iyimser buluyorum. Umarım yanılırım.

9 Bin 625 metrekarelik terminal binası bir uçak için bile yetersiz kaldığından hemen yanına 26 Bin 765 metreka­relik yeni bir terminal binası yapılıyor. Böylece Havalima­nı’nın yolcu kapasitesi 1 milyon 200 binden 2,5 milyona çıkmış olacak.

Yeni terminal binası ve diğer tesislerle Malatya, hava yolu taşımacılığında çok daha önemli bir konuma yükse­lecektir.

Malatya’ya gelen yerli ve yabancı turist/ ziyaretçi sayı­sında artış sağlayarak bölge turizminin gelişmesine katkı sağlayacak ve ticari faaliyetler daha da hareketlendirecek diye düşünüyorum.

Bu yarışta Malatya’ya başarılar dilerim.

Mutlu yarınlar Türkiyem…