Sektörel Haberler

Acay: “Coşkunöz Holding global şirket olma hedefiyle ilerliyor”


Coşkunöz Holding’in temelleri, M. Kemal Coşkunöz tarafından 1950 yılında atıldı. Coşkunöz, ağırlıklı olarak otomotiv olmak üzere, savunma, havacılık, enerji, çevre teknolojileri, bilişim ve lojistik sektörlerinde 12 şirketle faaliyet gösteriyor. Coşkunöz Holding şirketleri, toplam 142 bin metrekare kapalı alana sahip 10 üretim yerleşkesiyle üretim yapıyor. Coşkunöz Holding CEO’su Erdem Acay, ana faaliyet alanları olan otomotivde Coşkunöz Metal Form, MMK Coşkunöz Alabuga, Coşkunöz Alabuga, Coşkunöz MA, Coşkunöz Kalıp Makina şirketleri ile Türkiye, Rusya ve Romanya’daki fabrikalarında presli sac parça üretimi yaparak, araçların dış yüzey panelleri ve büyük gövde parçalarını ürettiklerini söyledi.

YÜZDE YÜZ YERLİ SERMAYE
Otomotiv sektöründe yüzde 100 yerli sermaye ile faaliyet gösterdiklerini vurgulayan Acay, şöyle devam etti: “Savunma ve havacılık sektörlerinde faaliyet gösteren şirketimiz Coşkunöz Savunma ve Havacılık ise Boeing, Airbus, F35, Bombardier gibi dünyanın en güçlü havacılık firmalarına, çeşitli hava platformlarının gövde yapısal parçalarının üretimini gerçekleştiriyor. Yurt içinde Roketsan, Aselsan, TÜBİTAK Sage, Tai gibi ana yüklenici firmalara anahtar teslim ürünler üretiyoruz. Ayrıca devlet destekli birçok projede yer alıyoruz.”

İHA ÜRETECEK
2021 yılının Ocak ayında, insansız hava araçları için yerli ve milli, jenerik uçuş kontrol sistemi geliştirme amacıyla kurulan Ankara merkezli İvme’yi satın aldıklarını belirten Acay, “Coşkunöz Holding bünyesinde çalışmalarına UAVERA olarak devam eden şirkete 15 milyon TL yatırım yaparak, dikey iniş kalkış yapabilen, bulut altı küçük sınıf sabit kanat İHA’ların ve yüksek irtifa ve hızlara ulaşabilen hedef platform İHA’ların üretilmesi projelerine start verdik” dedi.

YATIRIMLAR HIZ KESMEDİ
Acay, pandemiden çok önce holdinglerinin bilişim şirketi CITS ve Ar-Ge merkezleriyle başladıkları dijitalleşme çalışmalarına pandemiyle birlikte hız verdiklerini ifade ederek, kas gücünden akıl gücüne yolculuklarında sektörde ilk kez kullanılacak uygulamaları geliştirmeyi hedeflediklerini kaydetti. 2021 ve sonrası için global bir şirket olma hedefiyle ihracat ve yatırımlarını artırmayı planladıklarına işaret eden Acay, “Hedefimiz beş yıl içinde ciromuzu 500 milyon Euro’ya çıkarmak. 2020 yılını yatırım yılı ilan etmiştik. Pandemiye rağmen yatırımlara ara vermeme kararı aldık. 2019 yılını 330 milyon Euro ciro ile kapatmıştık. 2020’yi de pandemi koşullarını göz önüne alırsak iyi geçirdik. Bu yıl yatırımlarla beraber 2019’da elde ettiğimiz cirolara döneceğimizi düşünüyorum. Otomotiv sektöründe global çözüm ortağı hedefiyle hız verdiğimiz çalışmalarımız kapsamında Rusya ve Romanya’daki yatırımlarımızla pazar payımızı daha da artıracağız” diye konuştu. 2020 yılında ihracatın cirolarına oranının yüzde 30 olduğunu belirten Acay, bu oranı yüzde 40’a çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

AR-GE ÇALIŞMALARINA HER YIL 4 MİLYON EURO
Acay, arıtma çamuru bertarafı yapan şirketleri Ineva ile çevre teknolojileri alanında faaliyet gösterdiklerini anımsatarak, “2016’da holdingin 30 yıldır bilgi teknolojileri konusunda edindiği tecrübeyi değerlendirerek kurulan CITS Bilişim Hizmetleri, sadece Coşkunöz şirketlerine değil dijital dönüşüm ekseninde sektöre de değer katan bir şirket olmaya devam ediyor” şeklinde konuştu. Holding bünyesinde iki Ar-Ge merkezi bulunduğunu ifade eden Acay, “Her yıl yaklaşık 4 milyon Euro’yu Ar-Ge’ye ayırıyoruz. Halihazırda ulusal ve uluslararası alanda tescil almış 20, başvuru aşamasında olan 45 adet patentimiz bulunuyor” dedi.